Türkiye’nin Geleceği Tehlikede

Yetişkin Sağlığı
Yaklaşık 2.5 yıldır Van İpekyolu Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisinde görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Ümit Karasu, yaptığı açıklamada, Van’da çok sayıda eroin kullanıcısı bulunduğunu söyledi...
EMOJİLE

Yaklaşık 2.5 yıldır Van İpekyolu Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisinde görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Ümit Karasu, yaptığı açıklamada, Van’da çok sayıda eroin kullanıcısı bulunduğunu söyledi.

Küçük yaşta tiner, esrar ve eroin gibi maddeleri kullanan kişi sayısının fazla olduğunu ifade eden Dr. Karasu, ”Hastanemizde 3 bin takipli hastamız var. Elimizde resmi veri yok ancak Van ve çevresinde yaklaşık 10 bin madde bağımlısının bulunduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

12 YAŞINDA EROİN BAĞIMLISI

12 yaşındaki bir çocuğun eroin bağımlısı olduğunu belirten Karasu, bu vakanın yurt dışı yayınlara bile konu olabilecek bir durum olduğunu kaydetti.

Uçucu madde kullanan 6 yaşındaki çocuklarla karşılaştıklarını ancak eroin bağımlısı bir çocukla ilk kez karşılaştıklarını belirten Dr. Karasu, ”Van’da eroin bağımlısı olan 12 yaşındaki bir çocuğumuzu hastaneye yatırmak zorunda kaldık. Her geçen gün küçük yaştaki madde bağımlısı sayısı artıyor. Kadınlarda da giderek artan bir eroin bağımlılığı var. Bu nedenle oldukça tedirginiz” dedi.

Uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili olarak sadece devletin değil sosyal bilimcilerin de kafa yorması gerektiğini bildiren Karasu, ”Bir bebek, anne karnından çıktığı andan itibaren cennetini yitiriyor. Cennetini yitirdiği andan itibaren de onun yerine koyabilecek bin nesne arıyor. Belki bunun yerine koyabileceğimiz en önemli şey sevgidir. Sevmeyi unutmuşuz. Bu insanları toplumun bir parçası olarak düşünün” diye konuştu.

İşsiz olan kişilerin bağımlılığa yatkın olduğunu ifade eden Ümit Karasu, ”8 yaşında tiner bağımlısı bir hastam ‘Hocam, kullandığımda o kadar acı veriyor ki ama sonrasında 5 dakikalığına hayatı renkli görüp renkleri seçiyorum’ dedi. Yani insanların hayatlarının pek çoğunda böyle travmalar var. Bölgede işsizlik sorununu çözdüğümüz zaman insanların içinde bulunduğu boşluğu bir parça doldurmuş olabiliriz” dedi.

Uyuşturucuyu sigaraya sarma yönteminin bu bölgede çok sık kullanıldığını bildiren Karasu, ”Al bir nefes çek. Her şeyi unutup rahatlayacaksın” denilerek uyuşturucuya başlayan kişilerin daha sonra bağımlı hale geldiğini söyledi. Bağımlı olduktan sonra kurtulmak isteyen kişi sayısının da fazla olduğunu ifade eden Karasu, ”Maalesef tedavi gören kişi o çevreye yakın olduğu sürece yeniden uyuşturucu kullanmaya başlıyor. Bu yüzden tedavi ettiğimiz ve taburcu ettiğimiz hastaları 5 ay sonra tekrar yatırmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu Dr. Ümit Karasu, bölgeye acil olarak alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezi kurulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

”Bölgeye en yakın alkol tedavi merkezi Elazığ’da bulunmaktadır. Buradan hasta sevki konusunda sıkıntı yaşanıyor. Hasta Elazığ’a gitmek istemiyor. Bu nedenle tedavi olmayan birçok hasta var. Hastanemizde 11 yataklı bir yerde kamerayla hastaları takip ediyoruz.”

”KIZIM İÇİN TEDAVİ OLMAYA KARAR VERDİM”

7 yıldır uyuşturucu bağımlısı olan ve hastanede tedavi gören İ.T, 2 yıl önce kız çocuğunun dünyaya gelmesiyle uyuşturucudan kurtulmaya karar verdiğini kaydetti. Eşinin sayesinde tedavi olmaya ikna olduğunu kaydeden İ.T, tek hayalinin bir an önce uyuşturucudan kurtularak ailesiyle mutlu bir yaşam sürmek olduğunu belirtti.

Uyuşturucu kullandığı yıllarda kötü günler geçirdiğini bildiren İ.T. ”Tedaviye başladığımda çok zorluk çektim. Sonra bu zorluğu aştım. Uyuşturucu kullanan arkadaşlarımın hepsi öldü. Uyuşturucunun pençesinde olan biri annesini ve babasını bile öldürebilir” diye konuştu.

”BİR NEFESLE BAŞLADIM”

Hastanede tedavi olan eroin bağımlısı F.O. ise bağımlılık hikayesini şöyle anlattı:

”Bir nefesle başladım ve bağımlı oldum. Bataklığa düştüm. Arkadaşımın verdiği bir sigarayla başladım. Sigaranın içinde uyuşturucu olduğunu bilmiyordum. 7 yıldır eroin bağımlısıyım. Doktorumuz sayesinde tedavi olmaya karar verdim ancak tedavi merkezi bulunmaması nedeniyle büyük zorluk çekiyoruz. Neden buraya tedavi merkezi yapılmıyor. Yetkililerin bize yardım etmesini istiyoruz.”