Türkiye, kadavradan nakle soğuk bakıyor

Yetişkin Sağlığı
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, “Kadavradan nakilleri çok az yapıyoruz. İnsanlar kendi vücutlarından sağken yapıyorlar ama...
EMOJİLE

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, “Kadavradan nakilleri çok az yapıyoruz. İnsanlar kendi vücutlarından sağken yapıyorlar ama maalesef bir kaç gün sonra toprakta çürüyecek organları bağışlamıyorlar” dedi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ)  tarafından gerçekleştirilen ve 4 gün sürecek  “5. Uluslararası Bilim Günleri”nde konuşan Özkan, Türkiye’nin günümüzde en çok organ naklinin yapıldığı ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Türkiye’nin bu alanda ilk 5 arasında yer aldığını dile getiren Özkan, “Maalesef bir sıkıntımız var. Biz kadavradan nakilleri çok az yapıyoruz. Çoğunlukla canlıdan yapıyoruz. İnsanlar kendi vücutlarından sağken yapıyorlar ama maalesef bir kaç gün sonra toprakta çürüyecek organları bağışlamıyorlar. Dini boyutu aslında çoktan aşılmış durumda. Genç nesilin daha sıcak baktığını düşünüyorum. Bazı kanuni açılımla da bunların daha iyiye gideceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Özkan, ülkede 20 yıldır çok başarılı nakiller yapıldığına vurgu yaparak, bu çalışmaların son 3-5 yıldır popüler olduğunu kaydetti.

Yapılan nakillerin hayat kurtardığını dile getiren Özkan, “Orta Çağ’larda insan ömrü genelde 40-50 yaş civarında olurdu. Bence insan ömrü öyle planlanmış diye düşünüyorum ama refah düzeyi arttıkça insanların imkanları ile verilen tıbbi imkanlarla ömür uzatılmaya çalışılıyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Özkan, konuşmasının ardından “Yüz Nakli” konulu bir sunum yaptı.