Tatlı krizlerini atlatmanın yolları

Yetişkin Sağlığı
Yeni Şafak’ın haberine göre Diyetisyen Gülhan Koca, tatlı krizinin nedenlerini ve bununla baş etme yollarını anlattı. Beynimizden seratonin ve endorfin adı verilen mutluluk hormonları salgılar. ...
EMOJİLE

Yeni Şafak’ın haberine göre Diyetisyen Gülhan Koca, tatlı krizinin nedenlerini ve bununla baş etme yollarını anlattı.

Beynimizden seratonin ve endorfin adı verilen mutluluk hormonları salgılar. Bazı zamanlarda stres, depresyon, ölümler, üzüntü, duygusal ilişki gibi sorunlar nedeniyle bu hormonlar yetersiz salınır ve kendimizi mutsuz hissederiz. Bu gibi durumlarda şekerli yiyecekler mutluluk hormonu gibi etki göstererek bizi rahatlatır. Ama bizi mutsuz eden durumlar ortadan kalkmadığı sürece o anda bizi mutlu eden tatlının etkisi maalesef uzun sürmez.

Hangi durumlarda tatlı isteği artar?

Regl dönemi: Kadınların birçoğu normalde tatlı isteği duymazken regli öncesi yoğun bir şekilde tatlı tüketme ihtiyacı duyarlar. Bu dönemde kadınlar daha sinirli olur ve iştahları artar. Bunun nedeni, regli öncesi azalan östrojen seviyesidir. Östrojen mutluluk hormonları olan seratonin ve endorfinin salgılanmasını sağlayarak kadınlarda doğal antidepresan rolü oynamaktadır. Bu dönemde sürekli olarak tükettiğiniz tatlılar özellikle karın ve basen bölgesinde yağ birikmesine neden olur. Alışkanlığınız değiştirmediğiniz takdirde sürekli kilo artışı görülür. Regl öncesi dönemde dengeli beslenmeye dikkat ederek, tatlı krizlerinizin önüne geçebilirsiniz.

Polikistik over sendromu: PKOS hastalığı olan kadınların birçoğunda insülin direnci de görüldüğü için karın bölgesinde yağlanma ve kilo artışı da görülebilmektedir. Bu sorunu çözebilmek için kişiler, doktorunun verdiği tedavi planını mutlaka uygulamalı. Diyetisyen yardımı alarak sağlıklı beslenme ve ideal kiloya ulaşmayı hedeflemeli, mutlaka düzenli olarak egzersiz yapmalıdırlar.