Stres Neden Mideye Vurur

Yetişkin Sağlığı
Mide rahatsızlıkları insanların %35-70’ini mutlaka hayatlarının bir bölümünde etkileyen sorunlardır. Bu şikayetler kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Herhangi bir fiziksel nedeni olmayan b...
EMOJİLE

Mide rahatsızlıkları insanların %35-70’ini mutlaka hayatlarının bir bölümünde etkileyen sorunlardır. Bu şikayetler kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Herhangi bir fiziksel nedeni olmayan bu hastalıklar ağrı, sancı, şişkinlik ve rahatsızlığa neden olur.

Biyolojik, psikolojik ve sosyal bir çok nedeni olan mide şikâyetleri ülser, reflü gibi daha ciddi sorunlara da neden olabilir. Bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasından en büyük etmenin stres olduğu görülmüştür. Bu nedenle mide hastalarına terapi seansları önerilmesi sık rastlanılan bir durumdur.

Nefes almak, kalp atışı, kan basıncı(tansiyon) ve vücut sıcaklığı gibi hayatın devamını sağlayan oldular sinir sistemi tarafından düzenlenir. Bu karmaşık sinir ağı beyinden vücudun tüm organlarına doğru uzanır ve 2 ayrımı vardır. Birincisi tepkileri kontrol ederken diğeri tehlike anı geçtikten sonra sakinleşmeyi sağlar. Bu iki kısım da birbiriyle ilintili olarak çalışır ve sinir sisteminin daha az bilinen kısmı olan enterik sinir sistemi sindirimi düzenleyici olarak görev yapar.

SİNDİRİM BAŞLAR
Enterik sinir sistemi bazen "ikinci beyin" olarak da adlandırılır; çünkü burada bulunan nöronlar ve nörotransmitterler merkezi sinir sisteminde bulunanlar ile aynı türdendir. Yemek ağza alındığında bu nöronlar sayesinde vücut harekete geçer ve yiyecek mideye doğru itilir ve sindirim başlar.

SİNDİRİM YAVAŞLAR
Stresli olduğumuz zamanlarda işte sindirimi düzenleyen sinir sistemi yerine tepkileri kontrol eden kısım harekete geçer ve bu nedenle sindirim yavaşlar. Zaman zaman tamamen de duran sindirim midede rahatsızlığa ve ağrıya neden olur. Bu nedenle stresli olduğumuz zamanlarda midemizin ağrıması normal bir durumdur.

KadınveKadın