Stres Dişleri de Olumsuz Etkiliyor

Yetişkin Sağlığı
Stres ve endişe duygusu ağız sağlığımızı değişik şekillerde ekiler: • Ağızda yaralar, aftlar • Diş gıcırdatması ve sıkması • Ağız sağlığı sorunları ve yeme alışkanlıklarının düzensizliğ...
EMOJİLE

Stres ve endişe duygusu ağız sağlığımızı değişik şekillerde ekiler:

• Ağızda yaralar, aftlar
• Diş gıcırdatması ve sıkması
• Ağız sağlığı sorunları ve yeme alışkanlıklarının düzensizliği
• Diş eti hastalıkları ya da var olan hastalıkların kötüleşmesi

Bu sorunların üstesinden gelmek için neler yapabilirsiniz?

Ağız Yaraları ve Aftlar

Aftlar ağız içinde görülen kırmızı çevreli içi beyaz ülserli yaralardır. Aftlara nelerin sebep olduğu tam olarak bilinmese de bağışıklık sistemi sorunları, bakteriler ya da virüsler sebep olarak gösterilebilir. Ayrıca doktorlar stres, aşırı yorgunluk ve alerjilerin de aft çıkmasında büyük etkisi olduğunu düşünüyor. Ufak yaralar olan aftlar bulaşıcı bir hastalık olmadığından nedeni kişinin ruhsal ve bedensel sağlığıyla ilgilidir.

Bu yaralar 1 hafta ile 10 gün arasınad değişen bir süreyle ağızda kalır. Rahatsızlığı en aza indirmek için baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, acı ve yüksek asitli besinler tüketilmemlidir. Bu besinlere domates ve limon örnek gösterilebilir.

Uçuklar Herpes tip 1 isimli bir virüs yüzünden oluşur ve bulaşıcıdır. Genellikle dudak kenarlarında ve dudakta görülen bu yaralar sıvı doludur ve zaman zaman burun kenarında ve çenede de ortaya çıkabilir.

Ruhsal bir çöküntü sayesinde olduğu kadar ateş, güneş yanığı ya da bakteriler nedeniyle de görülebilir.

Aftlar gibi uçuklar da bir hafta civarında bir sürede kendiliğinden iyileşir. Tedavisi antiviral ilaçlarla da mümkün olan aftlar ve uçuklar bitkisel ürünlerle de tedavi edilebilir. Bu yaraların görülmesiyle vakit kaybetmeden doktora danışılması çok önemlidir çünkü bu tür ufak yaralar başka sorunların habercisi de olabilir.

Diş Gıcırdatma

Stres kaynaklı olarak özellikle uyku esnasında diş gıcırdatması sık sık görülen bir sorundur. Diş gıcırdatması ayrıca bruksizm adıyla da tıp dünyasında bilinir.

Eğer zaten bir diş gıcırdatma sorununuz varsa stres bunu daha da kötüleştirebilir. Bu sorun kafatası ile kulak arasında bulunan eklemin zamanla aşınmasına neden olabilir.

Doktorunuza danışmakta tereddüt etmeyin. Dişçiler bu tip durumlarda gece kullanılabilen damaklık önerebilir.

Zayıf Ağız Sağlığı

Aşırı stres altında bulunduğunuzda ruhsal durumunuz ağız sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer ağız sağlığınıza dikkat etmezseniz sonucundan tüm vücudunuz bu durumdan etkilenecek ve başka sorunlar da baş gösterecektir.

Bu durumdan ancak sağlıklı beslenerek ve sağlığınıza dikkat ederek kurtulabilirsiniz. Ruh sağlığınızı koruyarak ve kendinizi motive ederek olumsuz sonuçları pozitife dönüştürebilirsiniz. Spor yaparak hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek hem de sağlıklı bir hayat süreceksiniz. Bunun neticesinde de vücudunuzdaki ufak tefek problemlerden kurtulacaksınız.

Diş Eti Rahatsızlığı

Stres dişlerde plak oluşumunu tetikleyen bir etmendir. Stres altında bulunan bireylerde plak oluşumundaki hız var fazlalık yapılan araştırmalar sonucunda göze çarpmıştır.

Uzun vadede stres diş etlerinde kanamalara, diş eti iltihabına ve ciddi diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir.

Stres sonucunda depresyon söz konusu olabilir ve depresif hastalarda depresif olmayanlara oranla diş eti rahatsızlığına yakalanma riski iki kat daha fazladır.

Depresyon ve stresi kendi başınıza bir anda yok edemeyeceğiniz doğrudur. Ancak, uzmanlar sağlık sorunlarıyla baş etme yöntemlerinin diş eti hastalıklarını engellemede başarılı olduğunu belirtmektedir.

Her zaman düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edin, diş doktorunuza belirli aralıklarla herhangi bir şikâyetiniz olmasa dahi gidin. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçaladığınızdan emin olun ve diş ipi kullanmaya özen gösterin. Antibakteriyel bir diş macunu ve gargara kullanmak ağız içerisindeki bakterilerin azalmasına ve bunlara bağlı hastalıklara yakalanma riskinin en aza indirgenmesine yardımcı olacaktır.