Sigara Ülseri de Tetikliyor!

Yetişkin Sağlığı
Halk arasında en çok bilinen ve birçok kişinin yakalandığı mide hastalığı olan ülseri sigara ve alkol tetikliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Memik, ülseri, "mide ve bağırsağın iç yüz...
EMOJİLE

Halk arasında en çok bilinen ve birçok kişinin yakalandığı mide hastalığı olan ülseri sigara ve alkol tetikliyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Memik, ülseri, "mide ve bağırsağın iç yüzünü kaplayan ince duvarın yaralanarak açılması" olarak tarif etti.

Memik, hastalığa sebep olan en önemli faktörün bulaşıcı bir mikrop olan ‘helikobakter pilori’nin ağızdan alınması olduğunu söyledi.

Gastritli hastada mide ağrıları, yanmalar, gaz, geğirme, ağız kokusu gibi şikâyetler olduğunu anlatan Prof. Dr. Faruk Memik, şunları söyledi: "Bu durum yıllarca sürebilir. Kişinin direncine bağlı olarak ya ülser çabuk ortaya çıkar veya uzun süre sonra daha şiddetli ağrılarla, hatta kanama ile hastayı doktora gitmeye zorlar. Ülserde artık midenin içini kaplayan duvar bozulmuş olup zımba ile delinmiş gibi içi çukur ve kanamaya hazır veya kanayan bir görünüm vardır. Hasta tedavi edilmediği takdirde tehlikeli kanamalar ortaya çıkabilir ve daha ileri giderse mide duvarı delinerek hastanın hayatı tehlikeye girebilir."

Mide ve duodenum ülserinde hastanın başlıca şikayetlerinin midede yanma hissi, yemeklerle oluşan ağrılar, iştahsızlık, paslı dil, sinirlilik hali, hazımsızlık, mide ekşimesi ve ağırlık hissi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Memik, hastanın ağzına sık sık ekşi su geldiğini, şiddetli ağrılar nedeniyle hastanın gece uyuyamadığını söyledi. Memik, ağızdan alınan ‘helikobakter pilori’ mikrobundan başka içki, sigara, stresli hayat, alınan ağrı ilaçları, asitli, acılı ve zararlı yiyecekler, fazla içilen çay, kahve veya asit yapıcı meşrubatın da gastrite ve ülsere sebep olabildiğini vurguladı.

Ülser hastalığının teşhisinin zor olmadığını dile getiren Prof. Dr. Memik şu bilgileri verdi: "Tecrübeli ve bu konuda eğitimli bir hekim hastayı dinleyip muayene ederek ve gerekirse röntgen veya endoskopik muayeneler yaparak hastayı kolayca teşhis eder. Tedavide; eğer bulunmuşsa öncelikle ‘helikobakter pilori’ mikrobu ortadan kaldırılır. Bunun için uygun antibiyotikler ve bazı mide ilaçları beraber kullanılır. Son yıllarda bu mikrobun uzun süreler midede taşındığında mide kanserine de sebep olabileceği gerçeği ortaya çıkarılmış ve mikrop uluslararası tıp literatüründe birinci derecede ‘kanser yapıcılar’ listesine dâhil olmuştur. Bulaşması insanlar arasında yakın ilişkiler, bulaşık kaplar, öpüşme, su veya kirli yiyeceklerle olur. Mide problemi olan herkeste aranması ve tedavi edilmesi gerekir."