Şeker Hastaları Ayağını Kaybediyor

Yetişkin Sağlığı
Şeker hastalığına bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle, Türkiye’de yılda 8 bine yakın diyabet hastasının ayağını kaybettiği saptandı. ”Diyabet 2020: Vizyon ve Hede...
EMOJİLE

Şeker hastalığına bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle, Türkiye’de yılda 8 bine yakın diyabet hastasının ayağını kaybettiği saptandı.

”Diyabet 2020: Vizyon ve Hedefler Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmada, şeker hastalığına bağlı komplikasyonların tanısı için göz, ayak ve duyu organlarına yönelik tetkik ve muayenelerin önemli ölçüde yapılmadığı belirtildi.

Kimi zaman komplikasyonların tanısında çok yararlı basit testlerin atlandığı, buna karşın daha ileri testlerin istenebildiği kaydedilen çalışmada, diyabetliler arasında göz muayenesi olmayanların oranının yüzde 75 civarında olduğuna dikkat çekildi.

Kliniklerde takip edilen hastaların şikayetleri olmadığı sürece göz muayenesinden geçirilmediği, hasta, görme sorunu ortaya çıktığında başvurduğunda ise etkili tedavi için geç kalındığı belirtilen çalışmada, göz hekimlerinin büyük bölümünün, diyabet nedeniyle retinadaki kılcal damarların etkilenmesi sonucu ortaya çıkan diyabetik retinopatiyi göz hastalığı olarak ele aldığı, hasta takibinde ve girişimde metabolik düzenlemelerin göz ardı edilebildiği vurgulandı.

DÜNYADA DİYABETE BAĞLI 30 DAKİKADA BİR AYAK KAYBEDİLİYOR

Diyabete bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle dünyada her 30 dakikada bir ayak kaybı meydana geldiği bildirilen çalışmada, Türkiye’ye yönelik de şu tespitlere yer verildi:
”-Türkiye’de yılda 400 bin diyabet ayak yarası görülüyor.
-Buna bağlı 7 bin 700 dolayında ayak kaybediliyor.
-Yalın ayak dolaşma ve çalışma, abdest almaya bağlı mantarların yaygınlığı da diyabetik ayak görülme sıklığını artıyor.
-Hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gereken diyabetik ayaklı hastalar için yeterli yatak bulunmuyor.
-Klinik uygulamada her komplikasyonun ait olduğu bir uzmanlık dalı bulunuyor. Ancak diyabetik ayak sahipsiz kalıyor.
-Damar cerrahisi, plastik cerrahi, ortopedi dalları diyabetik ayakla ilgilenmekle birlikte, Türkiye’de ayak ve bilek sağlığı ile ilgilenen tıbbın en yeni dallarından birisi olan podiatrist bulunmuyor.
-Sahada bazı hekimlerin ‘ayak yarasına dokunulmaz’ şeklindeki yargısı tedaviyi geciktiriyor.
-Kimi hastaların diyabetik ayak için önerilen klasik tedavi yöntemlerini keserek yalnızca hiperbarik oksijen tedavisine girmesi yüzünden durum daha da kötüleşiyor.”
Diyabetik ayak hastalarına antibiyotik yazılmasındaki düzenlemelerden kaynaklanan sıkıntılara da işaret edilen çalışmada, en etkili antibiyotiği bulmak için yapılan bir test olan antibiyogram sonucunu beklemenin tedaviyi geciktirdiği ifade edildi.
Diyabete bağlı cerrahi işlemlerde mevzuat gereği basit bir parça için bile ihale açılması gerektiği kaydedilen çalışmada, sağlık kurumlarının maliyet yükseldiği için diyabetik hastaların ameliyatlarından kaçındığı, bu sorunun özellikle diyabete bağlı böbrek yetmezliği gelişen hastalarda ve özel hastanelerde yaşandığı bildirildi.