Sarımsak Olmazsa Olmaz!

Yetişkin Sağlığı
Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği flavonoidlerden de kaynaklanır. Flavonoidlerin diyetle alımı koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişki...
EMOJİLE

Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği flavonoidlerden de kaynaklanır. Flavonoidlerin diyetle alımı koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur…

Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için kullanılıyor. Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez bu konuda ilginç yurt dışı araştırmalarından söz ediyor:

Hayvanlarda yapılan çalışmalarda; hiperkolesteroleminin çeşitli sarımsak ekstreleriyle düşürüldüğü gösterilmiştir. Sarımsak supplementlerini tüketen hiperlipidemik deneklerde yapılan çalışmalarda, serum kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerinin düşürüldüğü saptanmıştır.

Normal lipid seviyelerine sahip deneklerde ise bir etkisi görülmemiştir. Bunları destekleyecek şekilde sarımsak tozu preparatlarının da hiperkolesterolemik deneklerde plazma kolesterol düzeylerini azalttığı rapor edilmiştir. Bunun yanında Durak ve arkadaşlarının 2004 yılında yaptıkları bir çalışmada hiperkolesterolemik deneklerde sulu sarımsak ekstresi tüketiminin, serum lipit profilini düzelttiği, kan antioksidan potansiyelini yükselttiği ve hipertansif deneklerde kan basıncını düşürdüğü gözlenmiştir.

Sarımsak ve içindeki maddelerin plazma kolesterol ve trigliserit düzeylerini, kolesterol ve yağ asidi sentezinde rol alan anahtar enzimleri inhibe ederek yapabileceği söylenmiştir.

Flavonoidlerin diyetle alımı koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Epidemiolojik çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının azalmış kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir. Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, kolorektal, prostat, larinks ve meme kanseri arasında ters ilişkili sonuçlar gösteren epidemiolojik çalışmalar vardır."

Kaynak: Saglicaklakal