Protein Ne İşe Yarar?

Yetişkin Sağlığı
Protein nedir? Proteinler neye yarar? Protein kaynakları nelerdir? Ne kadar proteine ihtiyacımız vardır? Fazla protein tüketimi nelere yol açar? Protein diyeti nasıl olmalı?  Protein sağlığımız i...
EMOJİLE

Protein nedir? Proteinler neye yarar? Protein kaynakları nelerdir? Ne kadar proteine ihtiyacımız vardır? Fazla protein tüketimi nelere yol açar? Protein diyeti nasıl olmalı? 

Protein sağlığımız için en önemli bileşiklerden biridir. Hayvansal kaynaklardan alınabildiği gibi birçok farklı yollarla beslenmemizde protein almamız mümkündür.

Peki protein nerelerde bulunur? Ne kadar proteine ihtiyacımız var? Fazlası zarar mı?  İşte size kapsamlı  bir "protein rehberi" …

Protein nedir?

Proteinler tüm canlı hücrelerimizin temel elemanını oluştururlar. Azotun tek kaynağıdır ve hayatımızın kaçınılmaz bir kimyasalıdır.

Bir protein amino asitlerin birleşiminden meydana gelir. Yani 100’den fazla amino asidin bir zincir halinde kana bağlanmasından oluşan organik bileşiklerdir proteinler.

Proteinlerin kaynakları ise hem hayvansal temellere hem de bitkisel temellere dayanır. İşte pudra.com sizlerle proteinin tüm yararları ve kaynaklarını bu yazıda paylaşıyor. 

Proteinler neye yarar?

Organizmanın onarım ve yapım elemanları olan proteinler sağlığımız için gerçekten çok önemli rol oynarlar.

Günlük olarak cildimizin, tırnaklarımızın, saçlarımızın ve kas dokularımızın yenilenmesine destek olur. Aynı zamanda proteinler organizmanın fonksiyonları için de önemlidir; bizi hastalıklara karşı korur. Çoğu protein, biyokimyasal tepkimelerde katalizör işlevi olan enzimlerdir ve metabolizma için yaşamsal bir role sahiptir. Dolayısıyla protein çocukların ve ergenlerin gelişimi, ayrıca hamile kadınların fetus oluşumu için pudra.com’un ‘vazgeçilmez’ önerisidir. 

Protein kaynakları nelerdir?

Proteinden zengin hayvansal besinler kırmızı et, balık, kabuklular, yumuşakçalar, yumurta, süt ve süt ürünleridir.

Protein açısından zengin bitkisel kaynaklar tahıllar ve soya, mercimek, kuru fasulye, bezelye gibi sebzelerdir.

Bitkisel protein kaynakları hayvansal olanlar kadar besin değerlerine sahip değil. Bunun nedeni de amino asit değerleriyle ilgili. Dolayısıyla yumurta ve süt ürünleri tüketmeyen vejeteryanlar bu amino asit açığını mutlaka başka şekilde telafi etmelidirler. 

Ne kadar proteine ihtiyacımız vardır?

Erkekler için günde minimum 70 gram, kadınlar için ise 60 gram, yemek oranı olarak da yüzde 10-15 oranında protein sağlığımız için uzmanların önerdikleri miktarlardır. Yiyecek desteği olarak proteini günde üç öğün tüketmemiz faydalıdır. Pudra.com olarak her zaman söylediğimiz gibi gebe ve emziren kadınlar için protein miktarı biraz daha fazla olmalı ve fiziksel aktiviteyi desteklemelidir.

Peki proteinin eksikliği nelere neden olur? Yetersiz protein alımı kişide kas gelişimini olumsuz etkiler, kas erimelerine neden olabilir. Aynı zamanda hastalıkların ve yorgunluğun daha fazla yaşanmasına sebep olur. 

Fazla protein tüketimi nelere yol açar?

Böbrek yetmezliği gibi bazı durumlarda fazla protein tüketimi doğru değildir. Böyle durumlarda kişinin protein alımını mutlaka kontrol altında tutması gerekir. Çünkü böbrek amino asit eliminasyonu açısından oldukça önemli bir rol oynar. Aynı zamanda böbreğin fonksiyonları açısından azotun organizmada birikmesi tehlike yaratabilir. 
 
Protein diyeti

Proteinden zengin diyetler genelde kişilerin talepleri doğrultusunda diyetisyenler ve beslenme uzmanları tarafından şekillendirilir. Bu rejimler genelde 7 ila 15 gün gibi kısa bir periyod arasında olmalıdır. Genelde yağsız et (kümes hayvanları ve balık gibi) proteinden zengin besinlerden oluşur.

Genellikle protein diyetlerinin yanında, bol sebze tüketimi önerilir. Bu tip diyetler hamilelik, emzirme ve böbrek yetmezliği durumlarında önerilmez.

pudra.com