Misafirlerinize tatlı ısrarında bulunmayın!

Yetişkin Sağlığı
Gizem Gül’ün haberi Ramazan ayı boyunca beslenmemizde öğün sayılarımızı azalttık ve şimdi bayramla birlikte normal yeme düzenimize geçeceğiz. Bu durum sağlık yönünden riskli durumlara yol açabil...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün haberi

Ramazan ayı boyunca beslenmemizde öğün sayılarımızı azalttık ve şimdi bayramla birlikte normal yeme düzenimize geçeceğiz. Bu durum sağlık yönünden riskli durumlara yol açabilir. Hele de özenle kurulacak bayram sofralarını, tatlıları ve ikram edilecek çikolataları düşünürsek… Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Şabanoğlu, oruç sonrasında sağlığını korumak isteyenler için Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerilerini bizimle paylaştı.

Ramazan ayı boyunca uzun süre aç kaldığımız ve günde 2 öğün beslendiğimiz için bayramda birden çok fazla yemenin metabolizmamızı olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Uzman Diyetisyen Nilay Şabanoğlu, bu nedenle de günde 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün yemek yemeğe ve hafif besinler yemeğe dikkat etmemiz gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca yağlı yemekler, kızartmalar, hamur işleri ve bayramlara özgü yapılan şerbetli tatlılardan kaçınmamız gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Hafif bir kahvaltıyla güne başlayın

Ramazan ayı boyunca dinlenen midemizi birden yormamak için bayramın ilk günü hafif bir kahvaltıyla güne başlamanın en uygun beslenme şekli olduğunu söyleyen Şabanoğlu, “Öğle ve akşam yemeklerinde de 1’er porsiyon sebze yemeği veya etli sebze yemekleri tercih edilmeli, börek,pilav, makarna veya çok ağır etli yemeklerden kaçınılmalıdır” diyor.

Misafirlere ısrarcı olmayın

Bayramda en fazla tüketilen yiyeceklerin başında tatlılar ve çikolatalar geliyor. Ayrıca bayrama özel olarak hazırlanan sofralar da kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası. Bu durumda ‘sağlığımızı nasıl koruyacağız?’ sorusunu sorduğumuz Nilay Şabanoğlu şunları söyledi:

“Bayramlarda etli yemekler, börekler, kızartmalar, şerbetli tatlılar sofralarımızda yer alır ve yapılan bayram ziyaretlerinde mutlaka misafire ikram edilir. Böylelikle gün içerisine birçok kez çok ağır bir şekilde beslenmiş oluruz; sonuç olarak da en basitinden midemiz yanmaya başlar. Aynı zamanda tansiyon ve şeker yüksekliğinin sebep olduğu rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu nedenle ve özellikle Ramazan sonrası olduğu için de çok daha dikkat etmeliyiz. Misafirlikte ikram edilen besinleri uygun bir dille reddetmeye aynı zamanda evimize gelen misafire de ısrarcı olmamaya özen göstermeliyiz.”

Şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıyı tercih edin

Bayramda tatlılardan uzak durmanın çok mümkün olmadığını ama bunun kişinin kendi iradesiyle ilgili olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Nilay Şabanoğlu, “Bir defalığına tadımlık olarak şerbetli tatlı yenilebilir fakat sütlü tatlı veya meyveli dondurma tercih etmek daha doğru bir davranış olur. Özellikle de çocukları şeker, çikolata veya tatlılardan uzak tutmak çok zor olduğu için dondurma, sütlü tatlılar veya kuru meyveler tercih edilmelidir” diyor.

Tansiyon, şeker ve kalp hastaları dikkat!

Şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olanların bayramda beslenmesine özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Yaz aylarında olmamız nedeniyle etli yemekler, şerbetli tatlılar, şeker, çikolata gibi besinlerin bir tansiyon hastası veya şeker hastası için ciddi risk oluşturacağını ifade eden Şabanoğlu, ağır beslenmenin kronik hastalığı olan hastaların ciddi sağlık tehlikesi yaşamasına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

On5yirmi5