Martılardaki Büyük Tehlike!

Yetişkin Sağlığı
Göçmen kuşlar tedavi edilmesi güç enfeksiyonların yayılmasında önemli bir rol oynuyor olabilir. Bilimadamları, göçmen kuşların ‘süper bakteri’ olarak da bilinen ve antibiyotiklere karşı di...
EMOJİLE

Göçmen kuşlar tedavi edilmesi güç enfeksiyonların yayılmasında önemli bir rol oynuyor olabilir.

Bilimadamları, göçmen kuşların ‘süper bakteri’ olarak da bilinen ve antibiyotiklere karşı dirençli bakterileri taşıdıklarını belirledikten sonra bu yönde kaygılarını dile getirdi.

Portekizli araştırmacılar, sarı bacaklı gümüş martılara ait kuş pisliklerinden alınan 57 örneği incelemiş. BBC’nin haberine göre, yapılan tahliller sonucunda gümüş martılarda bulunan her 10 bakteriden birinin, vankomisin adlı yaygın bir antibiyotiğe karşı dirençli olduğunu belirlemişler. Uzmanlara göre martılar, enfeksiyonu büyük olasılıkla insan çöplerinden yedikleri kırıntılardan kapıyor.

Dirençli bakteri

İngiltere’nin özellikle güneyindeki çöplüklerde beyaz ve gri martılara sıkça rastlamak mümkün.

Araştırmacılar, vahşi tilki ve kurtlarda da aynı şekilde, antibiyotiğe dirençli bakterilere rastladıklarını söylüyor.

Bilimadamlarına göre vahşi göçmen kuşlar, antibiyotiklere karşı dirençli bakterileri, dışkıları yoluyla bir yerden diğerine, başka hayvanlara ve insanlara taşıyor olabilirler.

Antibiyotiğe karşı dirençli bakteriler, sağlıklı insanları genellikle etkilemiyor ama zayıf ve dayanıksız kişilerde ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Ancak bu tür enfeksiyonların tedavisinde başka antibiyotiklere başvurulabiliyor.

Bilimadamlarını asıl kaygılandıran ise bu dirençli bakterilerin, diğer antibiyotiklerin etkilerini yok edip tedavisi çok daha güç enfeksiyonların oluşmasına sebep olabilmesi ihtimali.

İngiltere’de çevre, gıda ve kırsal alanlardan sorumlu bakanlık bulguları dikkatle inceleyeceklerini açıkladı.