Kurban etini nasıl saklamalı?

Yetişkin Sağlığı
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Beyza Özkan, Kurban Bayramında artan et ve tatlı tüketiminin öğün saatlerinin de değişmesiyle birleşince birçok sağlık sorununa davetiye çıkarttığını hatırlat...
EMOJİLE

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Beyza Özkan, Kurban Bayramında artan et ve tatlı tüketiminin öğün saatlerinin de değişmesiyle birleşince birçok sağlık sorununa davetiye çıkarttığını hatırlatarak çeşitli uyarılarda bulundu.

Dyt. Beyza Özkan, bayramlarda öğün saatlerimizin ve düzenimizin değişmesiyle beslenmemizde büyük değişiklikler meydana geldiğini belirterek, “ Özellikle tatlı tüketimimiz artmaktadır. Kurban bayramında tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketimimiz de oldukça artmaktadır. Beslenme düzeninde oluşan değişikliklere karşı önlem alınmadığı takdirde birtakım sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerinde daha  dikkatli olmaları gerekmektedir.” sözlerini kullandı.

Etin Yumuşamasini Bekleyin

Etlerin sindirimi zor olan besinler olduğunu vurgulayan Dyt. Özkan, “ Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra  tüketmelidirler. Diye konuştu.

Yağsiz Et Tüketimi Daha Sağlıklı

Etler her ne kadar besin içeriği açısından zengin olsalar da, doymuş yağ ve kolesterol içeriği  yüksek olduğu için; özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet  ve yüksek tansiyonu olan kişiler,  yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, diyetlerine uygun miktarlarda tüketmelidirler.

Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Etin pişirme yöntemi etin kalitesini doğrudan etkilemektedir.  Etlerin çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi (kızartma, kavurma veya mangal ) kanserojen öğelerin oluşumuna ve vitamin-mineral kaybına neden olacağından, pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şekli tercih edilmelidir. Etler ızgarada pişirilecekse besin kaybını ve kanserojen madde oluşumunu önlemek için  ateşten 15 cm uzakta olmalıdır. Kırmızı et doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle pişirirken yağ eklenmesi  diyetle alınan yağ miktarının artmasına neden olacağından ayrıca yağ ilave edilmemelidir. Özellikle kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı gibi yağların kullanımından kaçınılmalıdır.

Etlerimizi Nasil Saklamaliyiz!

Kurban Bayramı’nda etin tüketim miktarı ve pişirme yöntemi kadar, kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sağlığı açısından çok önemlidir. Etler kolaylıkla bozulabilen besinlerdir. Bu yüzden kesildikten sonra, büyük parçalar şeklinde değil, birer pişirimlik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine  sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözündürülmelidir. Çabuk çözünmesi için kalorifer, soba üzerinde veya oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Ayrıca çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.