Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli?

Yetişkin Sağlığı
Gizem Gül’ün röportajı Kurban bayramında et ve tatlı tüketimi artacak. Peki kurban bayramında beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz? Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar ile konuştuk. HER TA...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün röportajı

Kurban bayramında et ve tatlı tüketimi artacak. Peki kurban bayramında beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz? Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar ile konuştuk.

HER TATLI İKRAMINI KABUL ETMEYİN!

Kurban bayramında et ve tatlı tüketiminin artması vücudumuz için neden tehlikeli?

Bu dönemde özellikle normal şartlara göre daha fazla et tüketilmesi kolesterol alımını arttırmaktadır. Bu durum özellikle kolesterol hastaları başta olmak üzere herkes için risk faktörü oluşturmaktadır. Ayrıca bunların hazırlanma yöntemine de dikkat edilmemesi durumunda tansiyon yükselmesine de neden olabilir. Tatlı karın bölgesindeki yağlanmayı arttıran başlıca besindir. Bu dönemde sürekli tatlı ikram edilmesine rağmen her ikram kabul edilmemelidir. Tatlılar hem hızlı kan şekeri yükselmesi hem de bir sonraki gün tatlıya olan eğilimi arttırması nedeni ile kurban bayramı döneminde tüketimine dikkat edilmeli, eğer tüketim gerçekleşti ise o gün kesinlikle yürüyüş yapmalısınız.  

ETİ IZGARA YA DA BUĞULAMA ŞEKLİNDE PİŞİRİN

Kurban eti kesildikten ne kadar sonra yenmeli? Etler nasıl pişirilmelidir?

Kurban eti kesildikten sonra ilk 24 saat içerisinde tüketiminin gerçekleşmemesi gereklidir. Bu etler daha sert olması nedeni ile hem kolay kesilemez hem de pişmesi daha zor olacaktır. Eğer 24 saat bekleyip tüketim gerçekleşiyorsa etin daha lezzetli olacağı unutulmamalıdır. Kurban eti genel olarak kavurma olarak tüketilir. Bu durumda fazla miktarda hayvansal yağ alımı gerçekleştiği unutulmamalıdır. Özellikle damar tıkanıklığı gibi sağlık problemleri tetiklenebilir. Eti kızartma ve kavurma yöntemi dışında fırında, ızgara, buğulama gibi her türlü yöntemle pişirip tüketebilirsiniz. 

ETİ ÖĞLE YEMEKLERİNDE TÜKETİN

Kurbanlık hayvanın hangi kısmındaki etleri yemeliyiz? Et yemekleri hangi öğünde tercih edilmeli?

Özellikle burada dikkat edilmesi gereken etin yağsız olan kısımları tercih edilmelidir. Nuar, biftek veya antrikot gibi kısımlar hem görünür yağların çok az olduğu hem de etin en lezzetli olan kısımlarıdır. Et tüketimini öğle yemeklerinde yapmanız akşam yemeklerini ise daha hafif geçirmeniz sindirim sisteminizin dengeli çalışması ve yorulmaması içinde önemlidir. 

ŞEKER VE KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR DİKKAT!

Sağlıklı bireylerin yanı sıra kronik hastalıkları olanlar, kalp, tansiyon ve şeker hastaları nelere dikkat etmeli?

Kronik hastalıkları olan bireylerin bu dönemde daha dikkatli olmaları gereklidir. Kalp veya tansiyon hastaları özellikle et tüketimini çok az yapmalı ve kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Şeker hastalarının ise kesinlikle tatlı tüketmemeleri gerektiklerini unutmamalıdır. Eğer o gün normal beslenme programlarının dışına çıkmışlarsa günde 30-45 dakika yürüyüşün kan şekeri dengesini ve tansiyonu dengelediğini unutmadan hareket etmeleri gereklidir. 

TATLI YİYORSANIZ KARBONHİDRATI AZALTIN

Et tüketimiyle beraber bayramda tatlı konusunda da ölçüyü kaçırabiliyoruz. Sağlıklı olmak için hiç mi tatlı yemeyeceğiz? Tatlı tüketiminde dengeyi nasıl sağlamalıyız?

Tatlıyı hayatımızdan çıkarmak gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Ama her besinde olduğu gibi tatlıda fazla miktarda ve sık tüketilirse ekstra kilo alımından kaçamazsınız. Tatlı haftada maksimum 1-2 defa tercih edilmelidir. Özellikle tatlı tüketilen günler fiziksel aktivite yapmanız gereklidir. Bu günlere özel karbonhidrat alımını azaltmanızda doğru bir seçim olacaktır. 

ETİN YANINDA SEBZE YA DA KURUBAKLAGİL

Tatlı ve et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda bu gıdaların yanı sıra daha çok hangi gıdaları yemeliyiz ki, dengeli beslenmiş olabilelim?

Bu dönemde tatlı tüketiminizin artması sonucu karbonhidrat kaynakları olan ekmek, pilav, makarna, börek gibi besinler tüketimi azaltılmalıdır. Bu şekilde günlük karbonhidrat ihtiyacınızın üzerine çıkmamış olacaksınız. Et tüketiminizin artması kesinlikle öğle ve akşam yemeklerinde olmamalı bir öğün et tüketimi oldu ise diğer öğünde kesinlikle sebze veya kurubaklagil tüketmelisiniz. Ayrıca gün içerisinde hafif tempolu bir yürüyüş yapmanız bu dönemi daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacaksınız. 

ETİ NASIL SAKLAMALI?

Kurban eti nasıl saklanmalı? Dondurulmuş etler daha sonra nasıl kullanılmalı?

Kurban eti kesildikten kısa bir süre sonra dondurucuya konmalıdır. Bakteri üremesinin olmaması ve etin bir an evvel dinlenmesi için bu önemlidir. Daha sonrasında ise tüketeceğiniz kadar eti buzdolabının normal tarafında (4 derece olan) çözdürüp hazırlanması önemlidir. 

On5yirmi5