Kış depresyonunda mısınız?

Yetişkin Sağlığı
Kış depresyonunun, güneş ışınları noksanlığından günlük vücut ritminin uyumsuz hale geldiği zamanlarda ortaya çıktığı düşünülür. Bazı insanlar yıl boyu süren ancak kışın kötüye giden depresyon yaşarla...
EMOJİLE

Kış depresyonunun, güneş ışınları noksanlığından günlük vücut ritminin uyumsuz hale geldiği zamanlarda ortaya çıktığı düşünülür.

Bazı insanlar yıl boyu süren ancak kışın kötüye giden depresyon yaşarlar, diğerleri ise sadece serin ve karanlık aylarla birlikte ortaya çıkan “kış depresyonu” yaşar. Küçük bir insan grubunda ise depresyonun yaz aylarında ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Uzmanlar, Amerika’da nüfusun yaklaşık %3’ünün, yani 9 milyona yakın insanın kış depresyonu yaşadığını, sayısız kişinin de orta seviyeli olarak kışın kasveti içine düştüklerini söylüyor.

Kış depresyonu, ilk olarak 1984 yılında akıl sağlığı enstitüsünde görev yapan bir araştırma ekibi tarafından tanımlanmıştır. Araştırma ekibi mevsime bağlı olarak, bazen ufak çaplı bazen ise ciddi şekilde değişimlerle çeşitli derecelerde ruhsal ve davranışsal değişikliklerin görüldüğünü keşfetti.

Peki kış depresyonunun belirtileri nelerdir?

-Çok fazla uyumak

-Gün içinde yorgunluk hissetmek

-Kilo alma

-Sosyal aktivitelere karşı ilgisizlik ve cinsel isteksizlik

Hormonal faktörlerden dolayı kadınların erkeklere göre kış depresyonu yaşaması daha muhtemeldir. Kış depresyonu kadınlarda menopoz sonrası daha az görülmeye başlanır.

Kış depresyonunu atlatmak için ışık terapilerinin (ışık tedavisi) mevsimsel depresyonu yenmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Vücut ritminin tekrar uyumlu hale gelmesine yardımcı olmak için melatonin hormonu takviyesi, anti-depresan ilaçlar ve konuşma terapileri ile birlikte uygulanabilir.

Işık tedavisi iç mekanlarda kapalı ışık kabinleri kullanmayı da içerebilir. Doktorunuza ne tür bir ışık kabini kullanmanız gerektiğini, günün hangi saatlerinde ve ne kadar süreyle uygulamanız gerektiği gibi bilgileri danışabilirsiniz.

Gün ışığında dışarı çıkmak, bazı insanlara kış depresyonuyla başa çıkmada da yardımcı olabilir. Bu yüzdendüzenli egzersiz yapın, sosyal aktivitelere katılın ve arkadaşlarınızla sohbet edin.

Aşırı yeme isteğinize karşı koyun. Birçok uzman şeker veya gazlı içecekler yerine yeterince protein ve karbonhidrat içeren yiyecekler ile nişastalı sebzeler tüketilmesini önerir.

Kadınvekadın