Kış Bitti Nezle, Grip Bitmedi

Yetişkin Sağlığı
Prof Dr. Yonca Nuhoğlu, solunum yolu enfeksiyonlarının çok sık görüldüğü ilkbahar aylarında soğuk algınlığı ve bademcik iltihabı hastalıklarının birbirine karıştırıldığını belirtiyor, antibiyotiklerin...
EMOJİLE

Prof Dr. Yonca Nuhoğlu, solunum yolu enfeksiyonlarının çok sık görüldüğü ilkbahar aylarında soğuk algınlığı ve bademcik iltihabı hastalıklarının birbirine karıştırıldığını belirtiyor, antibiyotiklerin gereksiz yere kullanıldığına dikkat çekiyor
 

Prof Dr. Yonca Nuhoğlu, halsizlik, yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısı belirtileri gösteren, kalp romatizması, nefrit gibi riskler taşıyan bademcik iltihabının, doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu söylüyor. Boğazda yanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif öksürük belirtileri gösteren soğuk algınlığının, bademcik iltihabı ile karıştırıldığını ve gereksiz yere endişe edilerek antibiyotiğe başvurmanın yanlış olduğunu dile getiriyor.

NE ZAMAN ANTİBİYOTİK…

Prof. Dr. Nuhoğlu, burun akıntısı, burun tıkanıklığı olmaksızın yüksek ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü oluştuğunda bademcik iltihabı şüphesiyle ailelerin hemen doktora başvurması gerektiğini belirtiyor. Doktor tavsiyesiyle antibiyotik kullanılmasının, tedavi boyunca ilaçlara devam edilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Soğuk algınlığı virüslerinden kaynaklanan enfeksiyonlarda, antibiyotikler etkili olmazken, gereksiz yere, uygun olmayan doz ve sürede antibiyotik kullanmak, ileride antibiyotiklerden yanıt alınmasını zorlaştırıyor. Soğuk algınlığının kısa sürede sorunsuz atlatılması için tıkanan burnun tuzlu ve karbonatlı su ile yıkanarak açık tutulması gerektiğini, 10 gün içinde burun tıkanıklığı ve akıntısı geçmemişse sinüzite dönüşmüş olabileceğini belirtiyor. Sinüzit oluşmuş hastada üç gün içinde ateşin düşmediği durumlarda, doktorun önerdiği tedavinin uygulanması gerekiyor.

Çocukta sinüzit varsa DİKKAT

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, alerjik çocuklarda ise soğuk algınlığının (Basit nezle) normalden daha fazla görüldüğünü, sürekli burnu tıkanan alerjik hastaların sinüzit veya orta kulak enfeksiyonuna daha sık yakalandığını belirtiyor. Özellikle alerjik bronşiti (Astım) kontrol altında olan çocuklarda soğuk algınlığı (Basit nezle) korkulacak bir tablo olmazken, hastalığı alevlendiren sinüzitin mutlaka uzman doktor tarafından tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

8Sütun