Kene Kabusuna Son!..

Yetişkin Sağlığı
Yaz aylarının kâbusu haline gelen virüslü kenelerden bulaşan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığının çaresi bulundu. Kene tutunması sonucu KKKA’ya yakalanan bir kişi, kanı temizlene...
EMOJİLE

Yaz aylarının kâbusu haline gelen virüslü kenelerden bulaşan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığının çaresi bulundu.

Kene tutunması sonucu KKKA’ya yakalanan bir kişi, kanı temizlenerek tedavi edildi. Kanı, iki ayrı filtrasyon işlemine tabi tutularak kene mikrobundan arındırılan yoğun bakım hastası, sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Oral, 44 yaşındaki erkek hastanın kene tutunmasından 5 gün sonra yüksek ateş, burun ve bağırsak kanaması, karaciğerde enzim bozukluğu ile hastaneye başvurduğunu anlattı. Çok geç dönemde geldiği için organ yetmezliği gelişme riski olan hastaya ancak destek tedavisi uygulanabildiğini belirten Oral, "Bu tedaviden olumlu sonuç alamayınca aferez yöntemiyle hastanın kanını ayrıştırarak KKKA’nın neden olduğu mikroorganizmalardan temizlenmesine karar verdik. Kanın temizlenmesiyle ana tedaviye olanak sağlandı." dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Aferez Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Osman İlhan da, ‘Duble Filtrasyon Plazmaferezi’ adı verilen tedavinin, Türkiye’de ilk kez bir KKKA hastasına uygulandığını aktardı. Bu işlemde hastanın kanının iki ayrı filtrasyona tabi tutulduğunu ifade eden İlhan, ilk işlemde kanın plazmasının ayrıştırıldığını, ikincisinde ayrıştırılan plazmadaki KKKA hastalığına yol açan kene virüsünden kaynaklanan toksinlerin temizlendiğini bildirdi. Toksinlerden temizlenen plazmasının tekrar birleştirme işlemine tabi tutulduktan sonra hastaya geri verildiğini kaydeden İlhan, "Bu işlemde hastaya ilaç verilmiyor. Sadece temizlenen kendi kanı tekrar hastaya veriliyor. Hastada kan kaybı da olmuyor." diye konuştu. Prof. İlhan, 8 kez tekrarlanan filtrasyon işlemi ve antiviral tedavisiyle hastanın sağlığına kavuştuğunu vurguladı.

Yeni yöntem 23-26 Eylül arasındaki 5. Ulusal Hemaferez Kongresi’nde tartışmaya açılacak. Yöntemin rutin tedavi olarak uygulanabilmesi için proje hazırlandı. Projede kullanılacak malzemeler üretici firma tarafından ücretsiz karşılanacak. Türkiye’de kenenin yol açtığı KKKA yüzünden 2009’da 63, 2010’un ilk 7 ayında ise 20’ye yakın kişi öldü.