“Keçi Gribi” Öldürücü Olabilir

Yetişkin Sağlığı
Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı, kamuoyunda ‘keçi gribi’ olarak adlandırılan gribal enfeksiyonun mutlaka dikkate alınması gerektiğini, aksi takdirde ölümlere neden olabileceğini söy...
EMOJİLE

Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı, kamuoyunda ‘keçi gribi’ olarak adlandırılan gribal enfeksiyonun mutlaka dikkate alınması gerektiğini, aksi takdirde ölümlere neden olabileceğini söyledi.

 

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda da görev yapan Prof. Dr. Atıcı, aslında ‘keçi gribi’ diye bir hastalık olmadığını, bunun söz konusu gribal enfeksiyonun uzun sürmesi ve inatçı olması nedeniyle halk tarafından bu şekilde adlandırıldığını kaydetti. Virüslerle ortaya çıkan keçi gribinin mutlaka dikkate alınması gerektiği uyarısında bulunan Atıcı, gribin ağır seyretmesi nedeniyle öldürücü olabileceğinin altını çizdi. Başta yaşlı hastalar ve küçük bebekler olmak üzere kronik hastalığı olan bireylerin çok dikkatli olmasını isteyen Atıcı, böylesi bir durumda uzman doktora başvurulması önerisinde bulundu. Atıcı, "Bizim toplumumuzda genellikle ‘Bir hafta yatıp dinlenir ve ilaçlarımı düzenli alırsam gribi atlatırım’ şeklinde özetlenebilecek bir düşünce hakim. Ancak bu grip öyle değil. Çünkü bu grip, hemen ardından bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Söz konusu hastalıklar da sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, solunum yolu sorunlarıdır.

 

Böylesi durumlarda antibiyotik gerekli olabilir. Erken dönemde antibiyotik alınmasını uzmanlar olarak asla önermiyoruz ama eğer gribin üzerine mikrobik bir durum binmişse doktor kararıyla antibiyotiğe gecikmeden başlanılmalı. Aksi takdirde gerçekten zor ve sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir" dedi.

 

"KEÇİ GRİBİ BELİRTİLERİNİN NORMAL GRİPTEN HİÇBİR FARKI YOK"

Keçi gribinin belirtilerinin normal bir gripten hiçbir farkı olmadığını kaydeden Aytuğ Atıcı, "İnsanlar grip olduğunda kendini nasıl hissediyorsa, bunda da yine aynı şekilde hissedecek. Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, kırgınlık gibi belirtiler görecek. Bazen insanlar hasta olduklarında ‘Pantolon bile giyemiyorum. Kıllarım acıyor, etlerim kesiliyor’ derler ya, bu da tıpkı onun gibi.

 

Ancak keçi gribi biraz daha ağır seyrediyor. Bu nedenle de ilk fırsatta doktora gidilmesinde fayda var" diye konuştu. Bütün griplerin tehlikeli olduğunu ancak keçi gribini diğer gribal enfeksiyonlardan ayıran temel özeliğin biraz daha ağır seyredip uzun sürmesi olduğunu belirten Atıcı, yaşlı ve kronik hastalığı olanlara toplu ortamlarda çok fazla bulunmamaları tavsiyesinde bulundu. Hastalığa karşı bireylerin ne gibi önlemler alması gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunan Atıcı, vücut direncini arttırıcı besinler tüketilmesinin yanında bol bol dinlenilip, sigaradan uzak durulmasını istedi. Gribin okullarda özellikle

de çocuklar arasında çok yaygın olduğunu kaydeden Atıcı, çocukların hastalığı diğer aile bireylerine de bulaştırabileceğini söyledi. Keçi gribine yakalananların evden dışarı çıkmamasının çok önemli olduğunu ifade eden Atıcı, gribi olmayanların da gribal enfeksiyona yakalanan insanlarla çok fazla aynı ortamda bulunmamaları gerektiğinin altını çizdi. Atıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

"Bütün virüsler doğada zaten bulunurlar. Keçi gribine neden olan da sonuçta bir virüs. Dönem dönem tüm dünyada salgınlar yaşanabilir. Biz buna ‘epidemi’ adını veriyoruz. Mevsimsel özellikler gösteren bu virüsler, ciddi salgınlara neden olabilir. Keçi gribi de diğer grip salgınlarından çokta farklı değil."

 

Sabah