Kaplıcalardan Önce Doktora Uğrayın

Yetişkin Sağlığı
Ağrıları dindirmek için kullanılan "sıcak uygulama" yöntemi bilinçsizce yapıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle kaplıcalara tedavi amaçlı giden hastalar doktor kontro...
EMOJİLE

Ağrıları dindirmek için kullanılan "sıcak uygulama" yöntemi bilinçsizce yapıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle kaplıcalara tedavi amaçlı giden hastalar doktor kontrolünden geçmeli ve uyarılara kulak vermeli.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Tüfekçi, iyileşmeyi çabuklaştırmak ve ağrıları dindirmek için fizik tedavide sıkça kullanılan ‘sıcak uygulama’ yönteminin bilinçsiz yapıldığında hayati sağlık problemleri oluşturabileceğini belirtti. Özel Konya Farabi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Tüfekçi, ısının fizik tedavide en sık kullanılan araçlardan biri olduğunu söyledi. Vücudun tamamına veya herhangi bölgesine sıcak uygulanması ile doğrudan veya dolaylı etkiler ortaya çıkabileceğini dile getiren Tüfekçi, "Yoğun ve uzun süreli ısı uygulaması ile metabolizma hızı artar. Sıcaklığın her 10 derece artışı metabolizma hızını 2-3 kat artırır. Isının uygulandığı bölgede kan akımında artış olur. Kas spazmı çözülür ve ağrı azalır. Isı uygulaması ile idrar miktarı artar, tansiyon düşer, her bir derece ısı artışında nabız sayısı 5 artar." dedi.

Halk arasında kulaktan kulağa dolaşan bir uygulamayı denemeden önce mutlaka bir hekime danışılmasını öneren Dr. Osman Tüfekçi, şu tavsiyelerde bulundu: "Elektrikli battaniye kullanımı 30 dakikayı geçmemeli, gece kullanılacaksa uyumadan önce mutlaka kapatılmalıdır. Günde bir-iki defa uygulanmasında bir sakınca yoktur. Uygulanabilen sıcak su şişeleri ve torbalarının sıcaklıkları 40 derece civarındadır. Direkt olarak cilde temas ettirilmemeli, uygulamadan önce etraflarına bir bez veya keçe sarılmalıdır. Ağızları açılma tehlikesine göre uygulamadan önce kapaklarının sıkıca kapalı olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Sıcak havlu uygulamasını da yanık yapabilme ihtimaline karşı önermiyorum."

Halk arasında mum tedavisi olarak da bilinen parafin tedavisinin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Tüfekçi, "Bu tedavi bilinçsizce yapıldığı takdirde yanıklara neden olabilir. Ayrıca parafin kolay parlayabilen bir madde olduğu için yangına sebebiyet verebilir." uyarısında bulundu.

KAPLICADA 30 DAKİKADAN FAZLA KALMAYIN

Sıcak su banyolarının da halktan yoğun rağbet gördüğünü dile getiren Tüfekçi, "Tüm vücudumuza uygulayacaksak göğüsten aşağı vücut bölgesi suya sokulmalıdır. Çünkü suyun basınç etkisi, kalp hızında artış, tansiyon değerlerinde yükselme ve nefes darlığına neden olabilir. Bu yüzden mümkünse su içinde uzun süre kalınmamalı, en fazla 30 dakika kalınmalıdır." diye konuştu.

Sıcak her hastalığa iyi gelmiyor

1 – Kırık, çıkık kramp veya ani gelişen kas tutulmalarında, kanama bozukluklarında (hemofili, trombosit hastalıkları), açık ve enfekte yaralar üzerine, vücut ısısının yüksek olduğu durumlarda, duyu bozukluğu olan bölgelere, multipl skleroz hastalığı gibi durumlarda yüzeysel sıcak tedavisinden kaçınılması gerekiyor.

2 – Isıyı 30-40 dakika muhafaza edebildikleri için sıcak paketlerin 40 dakikadan fazla uygulanmaması gerekir. Sıcak paketler cilde doğrudan tatbik edilmemeli, mutlaka bir havluya sarılarak konulmalıdır. Soba, ocak veya güneşte ısıtılmış kum veya taşın ağrılı bölgeye havlu sarılarak uygulanması da oldukça faydalı bir yöntemdir.