İmplant tedavisi aşamaları nelerdir?

Yetişkin Sağlığı
İmplantlar, herhangi bir sebeple kaybedilen dişlerin yerine konması için kullanılan yapay diş kökleri olup, çenede kemik kaybını durdurmaya ya da önlemeye yardımcı olurlar. İmplant tedavisi prose...
EMOJİLE

İmplantlar, herhangi bir sebeple kaybedilen dişlerin yerine konması için kullanılan yapay diş kökleri olup, çenede kemik kaybını durdurmaya ya da önlemeye yardımcı olurlar. İmplant tedavisi prosedürü, protez diş hekimliğinin bir şekli olarak kategorize edilir, aynı zamanda kozmetik diş hekimliğinin bir formu olarak da düşünülebilmektedir. Dişlerini kaybetmiş olan insanlar, gülümsemek veya konuşmak için kendilerini özgüvensiz olarak hissedebilirler. Ek olarak, diş kaybından kaynaklanan düzensizlikler, yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir ve malnütrisyon gibi ikincil sağlık sorunlarına neden olabilir.

İmplant tedavisi eksik diş köklerini tamamlayıp, kişilere sevdikleri gıdaları çabalamadan yiyebilmeleri için gerekli gücü ve istikrarı sağlar. Buna ek olarak, çene kemiğini uyarmaya, kemik kaybını önlemeye ve yüz özelliklerini desteklemeye yardımcı olurlar. Dişler, genellikle çürük, kanal tedavi başarısızlığı, diş eti hastalıkları, ağız travması denilen diş hasarları, aşırı yıpranma, konjenital problemler gibi nedenlerden dolayı kaybedilmektedir.

İmplant Tedavisi Planlanma Süreci

Bu tedavi seçeneğinin kişi için uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla diş hekimine, çene cerrahına, periodontiste veya protez diş hekimine danışmak gereklidir. Bu randevu sırasında, diş hekimi, dişleri ve diş etlerini iyice inceler ve kemik yoğunluğunu ve miktarını değerlendirir. İmplant tedavisi için yeterli kemik yapısının bulunup bulunmadığını ve tam olarak nereye yerleştirileceğini belirlemek için X ışınları ve bilgisayar tomografisi taramaları yapılabilir.

Oral dokuların durumuna, hijyen ve kişisel alışkanlıklara ve tedavi sonrası talimatlara uyma taahhüdüne bağlı olarak, diş hekimi, en uygun implant tedavisi planını hastaya bildirecektir. Kemik veya diş eti dokusu yetersiz olan bazı hastalar, kemik veya yumuşak doku greftleri ya da küçük çaplı implantların (mini implantlar olarak da adlandırılır) kullanılmasını gerektirir. Duruma bağlı olarak, diş hekimi, kişiye tüm tedavi sürecinin ne kadar süreceğini, kaç randevu alacağını ve her prosedürden sonra onu ne gibi durumların bekleyebileceğini açıklamaktadır. Görüşme sırasında, anestezi seçenekleri de belirlenmektedir. Ayrıca, implant tedavisi için tahmini yapılacak masraf da konuşulmaktadır. Maliyetler, seçilen tedavi türüne göre önemli ölçüde farklılık gösterebilmektedir. Bununla birlikte, İmplantasyon yapılmadan önce, ağızdaki herhangi bir sağlık sorunu giderilmelidir çünkü diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi sık görülen sorunlar, tedaviyi daha az etkili hale getirebilir.

Sigara içiliyorsa, içmeyenlere göre daha büyük bir başarısızlık riski taşınıldığından, hastaya sigara içmeyi bırakması önerilmektedir. Sigara, diş implantının çene kemiğine bağlandığı süreç olan osseointegrasyonu etkileyebilir. Diş hekimi, kişinin ağzını tedavi için yeterince sağlıklı görürse, o zaman implant tedavisi başlayabilir.

Günümüzdeki diş implantları, kesinlikle diğer dişlerden ayırt edilemez. Diş hekimleri bu konuda gereken tüm özeni göstermektedir. İmplant tedavisi prosedürü, tipik olarak tek bir oturum şeklinde yapılır ancak osseointegrasyon belli bir zaman gerektirir. Osseointegrasyonun, üç aydan altı aya kadar iyileşme süresi vardır. Eğer Osseointegrasyon meydana gelmezse, implant başarısız olur.

İmplant Tedavisi Uygulamasında Kullanılan Çeşitler

İmplantların sınıflandırılmasının bir başka yolu, boyutlarının (ayrıca platform olarak da bilinir) esas alınmasıdır ve bu da genellikle ağızda nereye yerleştirileceğini belirler. Bununla birlikte, her durum farklıdır ve bireysel boşluklar ve kemik ihtiyacı gereksinimleri farklı bir boyut kullanımını zorunlu kılabilir.

Standart platform; standart implantların çapı 3,5 mm’den 4,2 mm’ye kadar değişir. Bu nispeten daha kısa ve dar implantlar çoğunlukla ağızın önüne yerleştirilir.

Geniş platform; geniş platformlu diş implantlarının çapı 4,5 mm ila 6 mm arasındadır ve öncelikle ağız arkasına yerleştirilir. Mini veya dar gövde; mini veya dar gövdeli diş implantlarının çapı, 2 mm ila 3,5 mm arasında değişir ve daha büyük bir boyuta uyum sağlamak için diş kökleri arasında yetersiz alana sahip hastalara yerleştirilir. İmplant tedavisi sürecinde, hastanın yetersiz kemik yoğunluğu durumu bulunuyor ise de bu implant çeşidi kullanılmaktadır.