Horlama Hangi Hastalığın İşareti?

Yetişkin Sağlığı
Eşimin rahatsızlığının sebebi ne olabilir?   Eşim 36 yasında ve horlama problemi var. Üstelik bazen aniden uyanın, netes alamadığım söylüyor. Sabahları da cok yorgun uyanıyor. Rahatsızlığının seb...
EMOJİLE

Eşimin rahatsızlığının sebebi ne olabilir?

 

Eşim 36 yasında ve horlama problemi var. Üstelik bazen aniden uyanın, netes alamadığım söylüyor. Sabahları da cok yorgun uyanıyor. Rahatsızlığının sebebi ne olabilir?

 

CEVAP: Horlama, solunum yolunda daralma yaşayanlarda, dil ve boğaz kaslarının gerginliğini azaltan alkol, kas gevşetici, ağrı kesici gibi madde kullananlarda, yumuşak damak ve küçük dilin normalden sarkık ve uzun olması ya da dil kökünün iri olması durumunda yaygındır…

 

Bir de çene yapısının küçük ve alt çenenin normalden geride olması halinde, geniz eti ve bademcikleri büyük olan çocuklarda görülür.

 

Horlamanın ağır formu olarak da tarif edebileceğimiz obstruktif apne çok ciddi bir sağlık sorunudur. Apne uyku sırasında solunumun 10 saniye üzerinde duraklamasıdır. Bu süre zarfında beyine giden oksijen miktarı azalır ve beyin solunum kaslarını uyararak solunumu artırır. Ancak bu sırada uyku bölündüğü için hastalar uykularını tam almamış olurlar.

 

Uyku apnesi şeklinde horlama hastalığı olan kişiler uykularının çok az bir kısmında derin uyku fazına geçebilmektedirler. Derin faz gerçek dinlenme için tek yoldur. Oksijenin düştüğü bu dönemde kalp kanı daha çok pompalamak zorundadır. Bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi gibi ciddi rahatsızlıklar yerleşir.

 

Uyku annesinin kesin bir tedavisi var mı?

Eşim 41 yasında. Uykuda kısa aralıklarla nefes durması sorunu yasıyordu. Kendisine "Uvku Annesi" teşhisi konuldu. Bu hastalığın kesin bir tedavi yolu var mı?

 

CEVAP: Horlama, cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir…

 

Cerrahi yöntemler: Öncelikle üst solunum yollarında darlığa yol açan anatomik bozukluklarla cerrahi yöntemler ile düzeltilmelidir. Solunum yolu başlangıcından başlarsak öncelikle burun anatomisindeki bozukluklar (burun kemiği eğrilikleri, burun eti büyümeleri, burun polibi gibi…) rahatsızlıklar tedavi edilmelidir.

 

Yumuşak damak, küçük dil ve özellikle çocukluk çağında bademcik ve geniz eti büyümeleri cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Bunlar klasik cerrahi yöntemlerle yapılabileceği gibi laser, yumuşak damak implantları gibi yeni nesil yöntemlerde kullanılabilir. Çene kemiklerinin düzeltilmesine yönelik cerrahiler ender hastalarda uygulanması gereken cerrahilerdir.

 

İşte en etkili yöntem

 

Cerrahi olmayan yöntemler: Ameliyata uygun olmayan veya ameliyatla iyi sonuç alınamayan hastalarda kullanılan ve başarı yüzdesi yüksek olan bir yöntem de CPAP adı verilen bir cihazın kullanılmasıdır. Bu cihaz uyku sırasında takılan bir maske ile basınçlı hava solunmasını sağlar.

 

Bu basınçlı hava ile solunum yollanırın uyku sırasında daralması önlenmiş olur. Nerdeyse bütün hastalar bu cihazdan fayda görür. CPAP’ın dezavantajları, bir maske takılmak zorunda kalınması, cihazın çıkardığı gürültünün hastayı rahatsız etmesi sayılabilir.

 

Bunun dışında alt çeneyi öne öeken damak protezleri, burun deliklerinin açık kalmasını sağlamaya yönelik çok açık çeşitli protezler veya hasta horlamaya başladığında elektrik uyaran veren cihazlarda piyasada mevcuttur ancak başarı yüzdeleri oldukça düşüktür.

 

Prof. Dr. Sertaç Yetişer – Sözcü Gazetesi