Hesabı bırakın, günde 2 ögün doya doya yiyin

Yetişkin Sağlığı
Takvim gazetesinde yer alan haberin ayrıntıları şöyle; Yağları eritmek için kaç öğün yemeliyiz? Kahvaltıyı sıkı yaparsanız 2 öğün yemeniz yeterli. Ancak kahvaltınız doğal ve işlem görmemiş yiyece...
EMOJİLE

Takvim gazetesinde yer alan haberin ayrıntıları şöyle; Yağları eritmek için kaç öğün yemeliyiz? Kahvaltıyı sıkı yaparsanız 2 öğün yemeniz yeterli. Ancak kahvaltınız doğal ve işlem görmemiş yiyeceklerden oluşmalı (Özgür tavuk yumurtası, yağlı peynir, et, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt). Yağ olarak ise köy tereyağını ve soğuk sızma zeytinyağını tercih edin. Sağlıklı karbonhidratlardan bir avuç kadar fındık, fıstık, ceviz tüketilebilir. Bu yediklerinizi yakmak için vücut zaten 5 saat koşmuşsunuz gibi enerji harcar.

Akşam yemeği de en son 19.00’da yenmeli. Bakın o zaman sabaha nasıl kurt gibi aç kalkıyorsunuz! Gün içinde insan acıkmaz mı? Acıkmaz! Ara öğünler acıktırır.

Sık sık öğün yiyenlerin kanlarındaki insülin hormonu giderek yükselir. Pankreasta salgılanan insülin hormonu, kan şekerini enerji olarak kullanmamızı sağlıyor.

Enerji fazlası durumunda ise kan şekeri, insülin hormonu sayesinde ileride ihtiyaç halinde kullanılmak üzere yağ olarak depolanıyor. İşte bu sebeple eğer illa ara öğün yapılacaksa kan şekerini yavaş yavaş yükseltip, yavaş yavaş düşüren, tok tutan, boş kalori içermeyen yiyecekler tercih edilmelidir. Fındık, fıstık, ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi yiyecekler…

Öğlen ve akşam yemeği yemeyelim mi? Öğlen yemek şart değil. Sıkı kahvaltı ederseniz pek acıkmıyorsunuz, canınız da çekmiyor zaten.

Çok isteniyor diye kitaptaki örnek mönülere öğün ekledik. Öğlen avuç içi kadar dana söğüş, yanında salata, zeytinyağlı barbunya, etli sebze yenilebilir. Akşam da aynı şekilde ızgara balık veya 3-4 kalem kuzu pirzola gibi birçok seçenek var. Garnitür olarak da yemeğin yanında zeytinyağlı enginar, semizotu salatası, bol roka, domates, salatalık, piyaz, mercimek köfte veya kısır yenilebilir. 

Hem sağlıklı hem kilolu olunamaz mı? Kilo almak, vücutta istemediğimiz yağların birikmesidir. Kilo almakla pankreas ve karaciğer yağlanması ile birlikte birçok sağlık problemi de başlıyor. Kilolu kişilerdeşeker, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, felç, kanser olma riski artıyor. Kolesterol yüksekliği öldürür mü? Kolesterol düşman değil, hakiki bir dosttur. Tam tersine yüksek kolesterolün faydalı olduğu gösterilmiştir. 

Fransa’da yapılan bir çalışmada Dr. Bernard Forette ve arkadaşları yüksek kolesterolü olan yaşlı kadınların daha uzun yaşadıklarını bildirmişlerdir. Düşük kolesterolü olan kadınlarda görülen ölüm oranı yüksek kolesterollü kadınlara oranlara yüzde 5 daha fazladır.