Havuz keyfi kabusa dönmesin!

Yetişkin Sağlığı
Havuz bakımının son tespit değerlerinin kriterlere uygunluğunu mutlaka kontrol edin. Çocuğunuzun bezini havuz kenarında değil banyo ya da tuvalette değiştirin. Havuz kenarlarında yapışkan veya kayganl...
EMOJİLE

Havuz bakımının son tespit değerlerinin kriterlere uygunluğunu mutlaka kontrol edin. Çocuğunuzun bezini havuz kenarında değil banyo ya da tuvalette değiştirin. Havuz kenarlarında yapışkan veya kayganlık var mı dikkat edin. Mikroorganizmalar iyi temizliği yapılmamış ve klorlanmamış sularda biyofilm tabakası yaparak havuz kenarındaki taşlara yapışırlar.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kullanımı artan yüzme havuzları, birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Ntvmsnbc’nin haberine göre ortak kullanım alanlarında daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz, havuz tercihi yaparken bazı kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve şu uyarılarda bulundu:

“Kompleks spor merkezlerinde ve site içindeki evlerde yaz- kış açık durumda olan yüzme havuzları, serinlemek için ve keyifli su sporları için ideal bir şehir kaçamağı sunuyor. Ancak çocuklar başta olmak üzere birçok insanın yararlandığı havuzlar, kriterlere uygun değilse sağlık açısından önemli riskler taşıyabiliyor. Yüzme havuzları, havaya ve çevreye açık oldukları için dışarıdan gelecek etkilere maruz kalırlar. Birçok bakteri, mantar ve virüsler için uygun zemin oluştururlar. Bu durum insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

KRİTERLERE UYUYOR MU? 

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ve 2014’te resmi gazetede yayınlanan havuz yönetmeliğinde; mikrobiyolojik kirlenme düzeyi ve mikrobiyolojik ölçüm sıklığı özellikle belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre; havuzlarda mikrobiyolojik analiz sıklığı ayda bir kez yapılmalı, özellikli spor komplekslerinde süre iki haftada bir olarak düzenlenmeli.

Mikrobiyolojik kirlenmede kabul edilebilir sınır olarak toplam koloni sayısı 200 CFU (coloni forming unit)/ml olarak belirlenmiştir. Ancak insan sağlığını tehdit eden ve barsak sistemi hastalığına yol açan koliform bakterilerinin, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerinin, suyun mililitresinde bulunmasının kabul edilemez olduğu belirtilmiştir.

KOLERA DA VAR KAS HASTALIĞI DA 

Suyla bulaşan hastalıklar; iyi temizlenmemiş, bakımı iyi yapılmamış, hijyen kurallarına uyulmamış ortamlarda gelişir ve hastalıklara zemin hazırlarlar. Bu hastalıklar; basilli dizanteri yapan shigella türleri, koleraya neden olan Vibrio chlorea, ishal yapan Camphylobacterler, tifo etkeni Salmonella typhii, deri hastalıklarına neden olan Pseudomonas türleri ile Staphylococcuslar ve kas hastalıklarına neden olan Aeromonaslardır. Yanı sıra çeşitli paraziter hastalıklarda (örnegin amipli dizanteri etkenleri) kronik ishallere neden olabilirler. Yine hepatit A gibi sarılık nedeni olan hastalıklar, hijyen ortamının uygun olmadığı sularla bulaşmakta, özellikle çocuklarda salgınlara neden olmaktadırlar.

ISLAK MAYOYLA GÜNEŞLENMEYİN 

Genital mantarı olan kişiler, havuzu kullanmaları ve ıslak mayoyla güneşlenmeleri durumunda çevresel bulaşa neden oluyorlar. Ayrıca viral hastalıklardan adenovirusların, gözlerde kızarıklık yaparak konjuctivitlere yol açtığı ve salgınlar yaptığı bilinmektedir.

HAVUZ HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN

Amerika Birleşik Devletleri Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), havuz bulaşlarını önlemek için şu önerilerde bulunuyor: 

• İshal sorununuz varken yüzmeyin. Dışkıda bulunan mikroorganizmaların, başkasının sağlığını bozmasına neden olabilirsiniz. 

• Hijyen kurallarına dikkat edin. Yüzmeden önce ve sonra mutlaka duş alın, tuvaletten çıkınca ve çocuk bezlerinin değişiminden sonra ellerinizi yıkayın.

ÇOCUĞUN BEZİNİ HAVUZ KENARINDA DEĞİŞTİRMEYİN 

• Yüzdüğünüz suyu yutmayın. Ağzınıza suyun gelmesinden kaçının.

• Çocuğunuzun bezini banyo ve tuvalette değiştirin, havuz kenarlarında değişimden kaçının. 

• Çocuklarınızı sıklıkla tuvalete götürün ve mutlaka mayo bez kullanın. 

• Suya atlarken burnunuzu kapatın.

CİLTTE KESİK VARSA SABUNLA TEMİZLEYİN 

• Ciltte sıyrık ve kesik varsa yüzdükten sonra su ve sabunla temizleyin. 

• Havuz kenarlarında yapışkan veya kayganlık var mı dikkat edin. Mikroorganizmalar iyi temizliği yapılmamış ve klorlanmamış sularda biyofilm tabakası yaparak havuz kenarındaki taşlara yapışırlar. 

• İşletmelerdeki havuzun bakımının son tespit değerlerinin yazdığı levhanın görünebilir yerde panoya asıldığına dikkat edin.