Hamilelikte ortaya çıkan 10 şikâyet

Yetişkin Sağlığı
Bebeklerine kavuşacakları günü sabırsızlıkla bekleyen anne adaylarının bu süreçte dikkatli olması gerekiyor. Star gazetesinden Merve Engin’in haberine göre; Medical Park Fatih Hastanesi Kadın Doğum Uz...
EMOJİLE

Bebeklerine kavuşacakları günü sabırsızlıkla bekleyen anne adaylarının bu süreçte dikkatli olması gerekiyor. Star gazetesinden Merve Engin’in haberine göre; Medical Park Fatih Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülay Çağlar, hamilelik sürecinde anne adayını tehdit eden hastalıklar hakkında şu bilgileri verdi:

Bulantı ve kusma: İlk 3 ayda en sık karşılaştığımız problem bulantıdır. Sebebi plesentadan salgılanan hormonlar, psikolojik sorunlar, B6 vitaminin eksikliği olabilir. Mide ve bağırsaklar gebelik hormonunun etkisiyle daha yavaş boşalır ve buna bağlı olarak hazımsızlık, şişkinlik ve gaz şikâyetleri artabilir. Bulantı ve kusmalar en çok sabah erken saatlerde olur. Gebelere yemek esnasında kuru gıda almasını sıvı gıdaları yemek arasında almalarını önerebiliriz.

Sık tuvalet ihtiyacı: İlk 3 ayda rahmin büyümesi ve böbrek fonksiyonlarındaki değişiklikler idrara çıkma riskini arttırır. Bazen öksürürken bile idrar kaçabilir. Bu şikâyetler 4. aydan sonra hafiflese de, son dönemlerde bebeğin baskısından dolayı artabilir. Bu tür hastalara yatmadan önce çok sıvı almamaları, idrar tutmamalı. İdrarda yanma gibi şikâyetler olursa hekime başvurulmalı.

Göğüslerde ağrı: Özellikle ilk dönemlerde göğüslerde ağrı bilinen bir şikâyettir. Bu da gebelikten kaynaklanan hormonun artmasından dolayıdır.

Baş ağrısı: Hormonlardaki ve kan dolaşımındaki değişikliklerden kaynaklanır. Stres ve yorgunluk da etkilidir. Bunları en aza indirmek için dinlenmek, kafeinli gıdalardan uzak durmak, çok yorulmamak, stresli ortamlardan uzak durmak, fazla tuzlu yememek gerekmektedir. Fakat gebeliğin 6. ayından sonra gelişen baş ağrıları o kadar masum ağrılar değildir. Bu ağrılara tansiyon yüksekliği, gebelik zehirlenmesi eklenip anne ve bebek sağlığını tehlikeye sokabilir.

Fazla kilolar: Gebelikte ortalama alınması gereken kilo 10-12 dir. Bundan daha fazlası bebek için sağlıksızdır. Annenin şeker metabolizmasını bozup, gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığını tetikleyebilir.

Kanamalar: Kanama önemli sorunlardan birisidir. Özellikle ilk 3 aydaki kanamalar düşük tehdidi olabilir. Her kanamada hekime başvurmanızı öneririz.

Kabızlık: Kabızlığın nedeni hormonlardan dolayı bağırsak boşaltımının yavaşlamasıdır. Bunun önüne geçebilmek için gebelerin, daha çok sıvı gıdalar tüketmeleri, posalı gıdalarla beslenmeleri, yürüyüş ve egzersiz yapmaları önerilebilir.

Kramp: Bacaklarda kramp kalsiyum ve magnezyum eksikliğine bağlıdır. İstirahat önerilir. Bununla birlikte ilerleyen haftalarda bacaklarda varis oluşabilir. Bunun içinde hastaların ayakta kalmamaları dinlenmeleri, gerekirse varis çorapları giymeleri önerilebilir.

Ciltte çatlak: Karındaki cilt değişiklikleri ve çatlarlar daha çok kuru cilt ve açık tenli bayanlarda görülür. Bu tür hastalarda meydana gelecek çatlarlar içinde kremler önerilebilir.

Nefes darlığı: En büyük nedeni büyüyen rahim ve diğer organlara yapmış olduğu baskıdır.