Hafıza ile ilgili şaşırtıcı 9 gerçek

Yetişkin Sağlığı
İnsan beyni, dünyadaki en karmaşık ve en heyecan verici yapıdır. Bu yapının içindeki her olgu şaşırtıcı ve heyecan verici olsada hiçbiri hafıza kadar etkileyici olamaz. Kim olduğumuzu anlamamızı sağla...
EMOJİLE

İnsan beyni, dünyadaki en karmaşık ve en heyecan verici yapıdır. Bu yapının içindeki her olgu şaşırtıcı ve heyecan verici olsada hiçbiri hafıza kadar etkileyici olamaz. Kim olduğumuzu anlamamızı sağlayan hafızanın şaşırtıcı özelliklerini sizin için araştırdık.

1. Kısa süreli bellek en fazla 7 farklı bilgiyi akılda tutabilir ve bu genellikle sadece 20 saniye sürer.

2. Yetişkin insanların bir konu üzerindeki dikkat süresi ortalama 20 dakika kadardır. Eğer bu konu ilgilendikleri bir konuysa, konsantre halinde kalmak daha uzun sürebilir.

3. Yetişkin insanlar 15 ile 25 yaş arasındaki hatıralarını en iyi hatırlarlar. Çünkü çoğunlukla “anımsama tümseği” bu yıllar arasındadır.

4. 2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre, genelde solak insanlar sağlak insanlardan daha iyi hafızalara sahiptirler.

5. Beta blokör ilaçları sayesinde kötü hatıraların hatırlanması engellenebilir. Yalnız bu ilaçlarla hafıza kayıtlarını silmek mümkün değildir, sadece acı veya korku gibi duyguları hatırlamanın önüne geçilebilir.

6. Ortalama bir insan hafızası 2.5 petabyte(2.5 milyon gigabyte)lık bir bilgisayar sabit diskine kuvvetlidir. Eğer insan hafızası bilgisayar hard diski olsaydı, 2.5 petabyte(2.5 milyon gigabyte) depolama yeri olurdu.

7. Limbik sistemdeki hipokampus’un yeni hafıza oluşumunda önemli bir rolü vardır. Hipokampus zamanla işlevini kaybeder, 80 yaşına gelen insanlarda sinir hücrelerinin yaklaşık olarak %20’si kaybolabilir.

8. İnsan suratlarını tanıyamamak veya hatırlayamamak ender görülen bir hafıza kaybıdır. Bunun tıp dilindeki adı “prosopamnesia”dır.

9. Alkol kullanımı, purkinje adı verilen birtakım beyin hücrelerine zarar verir ve uzun süreli bellek ile olan bilgi alışverişini engeller.