Gözle İlgili Mitler ve Gerçekler

Yetişkin Sağlığı
Mit: Televizyona çok yakın oturmak gözler için zararlıdır. Gerçek: Ebeveynler bunu televizyonlar oturma odalarımıza ilk girmeye başladığından beri dilinden düşürmeseler de gerçekliğiyle ilgili hiçbir ...
EMOJİLE

Mit: Televizyona çok yakın oturmak gözler için zararlıdır.

Gerçek: Ebeveynler bunu televizyonlar oturma odalarımıza ilk girmeye başladığından beri dilinden düşürmeseler de gerçekliğiyle ilgili hiçbir kanıt yok. Amerikan Gözbilim Akademisi (AAO), çocukların genellikle yakına odaklanabildiklerini ve bunun göz yorgunluğuna sebep olmayacağını, böylece televizyonun hemen önüne yerleşmek gibi bir alışkanlık edindiklerini ya da okunacak herhangi bir şeyi yüzlerine çok yakın mesafede tuttuklarını belirtiyor. Buna rağmen, televizyona çok yakın oturmak miyopluğun bir belirtisi de olabileceği için doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Mit: Şaşı bakarsan şaşı kalırsın.

Gerçek: Elbette eski söylemin aksine gözlerin şaşı yapılması öyle kalmalarına sebep olmayacaktır.

Mit: Eğer ailelerin görme yetisi zayıfsa, bu özelliklerini çocuklarına da miras bırakırlar.

Gerçek: Maalesef bu bazen gerçek olabiliyor. Eğer daha iyi görmek için gözlük kullanıyor ya da başka göz rahatsızlıkları(katarakt) yaşıyor iseniz, çocuğunuz da ileride aynı dertlerden muzdarip olabilir. Doktorunuzla ailenizin vizüel (görsel) tarihini paylaşın ve tartışın.

Mit: Havuç yemek görme yeteneğini geliştirir.

Gerçek: Havuçların A vitamini açısından zengin olduğu ve bunun da görüş için önemli olduğu bir gerçek olsa da diğer pek çok başka yiyecek de aynı misyonu taşır. Kuşkonmaz, kayısı, nektarın ve süt gibi…Çocuğunuz için sağlayacağınız dengeli beslenme, gözleri için gerekli olan A vitaminin alınmasına yeterli olacaktır.

Mit: Bilgisayar gözlere zarar verir.

Gerçek: AAO’ya göre, bilgisayar kullanımı gözlere zarar vermiyor. Buna rağmen bir bilgisayarı uzun süreli kullanırken, gözler normalden daha az kırpılır, okumak ya da diğer yakın mesafe aktivitelerinde olduğu gibi, böylece gözlerin kurumasına ve yorgunluk hissine sebep olur. Yani yapmanız gereken şey, çocuğunuza bilgisayarı yasaklamak değil kısa molalar vermeye ve başından kalkmaya ikna etmek olmalıdır.

Mit: Ebeveynlerin gözleri mavi ise, çocuğunki kahverengi olamaz.

Gerçek: Mavi gözlü bir çiftin ender de olsa kahverengi gözlü çocuğu olabilir. Aynı şekilde yine çok yaygın olmadığı halde kahverengi gözlü ebeveynlerin de mavi gözlü bir bebeği olabilir.

Mit: Sadece erkek çocuklar renk körü olur.

Gerçek: Araştırmalara göre, erkek çocuklarının yüzde 8’i, kız çocuklarının ise sadece yüzde 1’i farklı derecelerde renk körlüğüne sahip oluyor.

Haber365