Göz Tansiyonunun Geri Dönüşü Yok

Yetişkin Sağlığı
Görme sinirlerinde zayıflama ve ağır harabiyetle sonuçlanan göz tansiyonu, diğer adıyla glokom, tedavi edilmediğinde körlüğe yol açabiliyor. Halk arasında ‘karasu’ olarak bilinen glokomun ...
EMOJİLE

Görme sinirlerinde zayıflama ve ağır harabiyetle sonuçlanan göz tansiyonu, diğer adıyla glokom, tedavi edilmediğinde körlüğe yol açabiliyor.

Halk arasında ‘karasu’ olarak bilinen glokomun görme sinirine verdiği harabiyet tedavi edilmezse geri döndürülemeyecek boyutlara ulaşıyor. Hastalıkta erken tanının önemine dikkat çeken göz hastalıkları uzmanı Dr. Cemil Yılmazlı, glokom tedavisinin ömür boyu sürdüğünü söyledi. Hastalığın daha çok ileri yaşlarda görüldüğünü belirten Dr. Yılmazlı "Glokomun ırsi olma özelliği var. Kardeşinde glokom olan birinde hastalığın görülme riski 4 kat daha fazla. Hastalık çok nadiren bebek ve gençlerde görülür. Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar. Diyabet, kalp hastalığı, miyop denen uzağı görememe ve yüksek tansiyon, hastalığın oluşmasındaki risk faktörleri. Ayrıca uzun süren kortizon tedavisi, göz içi iltihabı (üveit), göz yaralanmaları, migren ve kansızlık nedeniyle de glokom gelişebilir" dedi.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLER

Göz tansiyonu gün içinde değişiklikler gösterebilir. Tansiyonun tek başına yüksek olması glokom olduğu anlamına gelmez. Aynı zamanda görme sinirinde de hasar olduğunda glokom söz konusudur. Dr. Cemil Yılmazlı, hastalığın başlangıçta belirti vermediğine dikkat çekerek "Ağrı ve görmede bozukluk yoktur. İlerlediği takdirde, önce görme alanını çevreden daraltır. Hastalar sanki bir borunun içinden bakıyormuş gibi yandaki cisimleri göremez. İleri evrelerde merkezi görme de azalır ve hasta tam önünde olan cisimleri de göremez. Glokomun seyrek görülen ve genellikle hipermetrop hastalarda izlenen kapalı açılı tipinde göz tansiyonu çok yüksek değerlere ulaşıp şiddetli ağrı ve bulanıklaşmaya neden olur" diye konuştu. Glokom sinsi bir hastalık. Bu nedenle özellikle 40 yaş üzerinde yıllık göz muayenesine düzenli olarak gitmek çok önemli.

SLT İLE 5 DAKİKADA TEDAVİ

Dr. Cemil Yılmazlı tedavi hakkında şu bilgileri verdi: Glokom tedavisi ile hastalık ortadan kaldırılamaz. Ancak ilerleme ve görme sinirine vereceği zarar durdurulabilir. Tedavi, değişik gruplarda ilaçlar, lazer tedavileri (ALT, SLT, YAG) ve ameliyatlarla mümkün. Glokomun derecesine ve çeşidine göre uygulanan tedavi ömür boyu sürer. SLT, glokoma bağlı göz içi tansiyonunu düşüren etkili bir lazer tedavisidir. 5 dakikada tamamlanabilir. Herhangi bir yan etkisi yoktur. SLT’de düşük dozda laser enerjisi tıkalı kanalcıkların içine gönderilerek pigment içeren hücreleri tahrip eder ve yok olmalarını sağlar. Böylece tıkalı kanalcıklar açılarak sıvı akışı normalleşir ve göz içi basıncı normal seviyeye iner.

İnternethaber