Gençler Bırakmak İstiyor

Yetişkin Sağlığı
Sigarayı bırakma eğiliminin bilinenin aksine yaşlılara göre gençlerde daha fazla olduğu belirtildi. Son 12 ay içerisinde tütün ve tütün mamullerini bırakmayı teşebbüs edenlerin yaş grubuna göre dağılı...
EMOJİLE

Sigarayı bırakma eğiliminin bilinenin aksine yaşlılara göre gençlerde daha fazla olduğu belirtildi. Son 12 ay içerisinde tütün ve tütün mamullerini bırakmayı teşebbüs edenlerin yaş grubuna göre dağılımında 15-24 yaş grubunda bırakmayı deneyenlerin oranı yüzde 47, 2 iken, 65 ve yukarı yaştaki bireylerde yüzde 33.6 olarak belirlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tütün kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı ve SAÜ Medikososyal Merkezi Sigarayı Bıraktırma Polikliniği Sorumlusu Yrd.Doç. Dr. Pınar Pazarlı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) geçen hafta açıkladığı verilerine göre genç popülasyonda sigara bırakma eğiliminin daha fazla olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Pazarlı, 14 ülkede Küresel Yetişkin Tütün Araştırması yapıldığını, araştırmanın yetişkinlerin tütün ve tütün mamulü kullanma konusunda bilgi ve veri kaynağı oluşturmak amacıyla hayata geçirildiğini belirterek "Türkiye ayağında güzel bir gelişme tespit ettik. Gençler yaşlılara göre sigarayı bırakmada daha istekliler." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Pazarlı, gençlere yönelik çalışmanın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü belirterek şu bilgileri verdi: "15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin son 12 ay içerisinde tütün ve tütün mamulü kullanmayı bırakmaya teşebbüs edenlerin yaş grubuna göre dağılımına bakıldığında 15-24 yaş grubunda bırakmayı deneyenlerin oranı yüzde 47,2 iken, 65 ve yukarı yaştaki bireylerde yüzde 33,6 olarak tespit edilmiştir. Bu oran 15-24 yaş grubu için erkeklerde yüzde 44,5 iken kadınlarda yüzde 56,2, 65 ve yukarı yaştaki bireylerde ise erkeklerde yüzde 36,1 iken kadınlarda yüzde 16,3’tür."

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN KOŞUYORLAR

Gençleri sigaradan uzak tutmak ve bilinçlendirmek için farklı yöntemlere başvurduklarını ifade eden Pazarlı, "Bu yöntemler arasında eğlendirerek bilinçlendirme de var. Gençleri ‘Bağımlı olma – özgür ol" projesi kapsamında yarışma ve müzikle sigaranın zararlarına karşı bilinçlendiriyoruz. Bu yöntemden olumlu sonuçlar aldık. Konser ve yarışmalarda sigaranın zararlı sloganlarla destekleniyor. Bu tür etkinliklerden sonra sigaraya içmeyenler sigaradan uzak dururken, sigara içenler ise sigarayı bırakmak için polikliniğimize koşuyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.