Gebelikte demir takviyesi şart

Yetişkin Sağlığı
Haberturk’te yer alan ahebre göre,  Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, gebelere, hamileliğin 16. haftasından sonra mutlaka demir takviyesi yapılmas...
EMOJİLE

Haberturk’te yer alan ahebre göre,  Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, gebelere, hamileliğin 16. haftasından sonra mutlaka demir takviyesi yapılması gerektiğini vurguluyor. 

Kansızlığın sebebi demir eksikliği

Gebelerde demir eksikliğine bağlı olarak ve kaybedilen kanın yerine konmamasından dolayı demir eksikliği anemisi sık görülüyor. Gebelikte hem bebeğin doğum sonrası kullanacağı demirin depolanması, hem de gebenin artan kan hacmi nedeniyle, normal bir insandan çok daha fazla demir ihtiyacı oluşur.  Ayrıca B12 vitamini eksikliği, kronik hastalıklar ve genetik yapı gibi durumlar da kansızlığa sebep olur. Kansızlık gebelerde genellikle halsizlik, yorgunluk, kalp atım sayımında artma, uyku, çabuk yorulma ve konsantrasyon güçlüğüne neden oluyor. 

Gebelikte demir içeren gıdalar tüketilmeli

Gebelikte kansızlığın hem anne hem de bebek üzerinde olumsuz etkileri vardır. Kansızlık gebelerde doğum sonrası kanamaların artmasına sebep oluyor ve rahmin toplanmasını güçleştiriyor. Bebek üzerinde erken doğuma, anne karnında gelişme geriliğine ve bebekte ani ölümlere sebep oluyor. 

Dünya Sağlık Örgütü gebenin kansızlığı olsun ya da olmasın 16. haftadan sonra günlük demir takviyesi yapılmasını öneriyor. Demir takviyesi gebede bazı yan etkilere sebep olsa da, bebek büyüme evresine geçtiği için annenin karnındaki demiri alıyor ve anneyi de bebeğin gelişimini de etkiliyor. 

Demirden zengin gıdalar ;

Yumurta 

Kırmızı et

Ceviz, fındık, badem 

Kırmızı kuru üzüm 

Keçi boynuzu

Pekmez

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

C vitamini demir emilimini arttırır. Bu yüzden demirden zengin gıdaların tüketimi sırasında portakal, maydanoz, limon tüketilmesi gerekiyor.