Et tüketiminde aşırıya kaçmayın!

Yetişkin Sağlığı
Bugün Kurban Bayramı… Kırmızı et ve tatlı tüketiminin artacağı bugünlerde uzmanlar beslenme dengesine dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Zira bayramda tatlı ve özellikle kırmızı et tüketiminin ...
EMOJİLE

Bugün Kurban Bayramı… Kırmızı et ve tatlı tüketiminin artacağı bugünlerde uzmanlar beslenme dengesine dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Zira bayramda tatlı ve özellikle kırmızı et tüketiminin artacak olması sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Kilo problemi, tansiyon, şeker ve kalp ve damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olanların özellikle bayramda yiyip içtiklerine dikkat etmesi önem kazanıyor.

Kronik hastalığı olanlar dikkat!

Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Şabanoğlu, bayramda şeker ve şekerli gıdaların yanısıra sakatat tüketiminin de arttığına dikkat çekerek, özellikle yüksek tansiyon, kalp damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Şabanoğlu, kronik hastalığı olan bu kişilerin yağlı etlerdeki doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve et tüketiminde aşırıya kaçmamaları gerektiğini ifade etti.

Kızartma ve kavurma yerine haşlama ve ızgarayı tercih edin

Sağlıklı beslenme konusunda etleri ne kadar tüketeceğiniz kadar nasıl tüketeceğiniz de önem kazanıyor. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilerek kızartma ve kavurmalardan kaçınılmasının sağlık açısından daha uygun olacağını ifade eden Nilay Şabanoğlu, şunları söyledi: “Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna ve besin değeri kaybına neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından da sağlıklıdır. Etlerin kendi yağları lezzetli olduğundan yemeklere ilave yağ eklenmemelidir.”

Bayramda bunlara dikkat edin!

Şabanoğlu, “Kurban Bayramı’nda çok fazla et ve tahıl tüketmek, hipertansiyon hastaları ve şeker hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kontrolsüz beslenme kilo alımıyla sonuçlanır fakat en basitinden mide ve sindirim rahatsızlıklarına yol açar. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılardan tadımlık tüketmeye dikkat etmek bir sonraki ziyarette de muhtemelen tatlı ikram edileceğini unutmamak gerek. Çay, kahve, asitli içecekleri tüketmemeye günde en az 10 bardak su içmeye, güne mutlaka kahvaltı ile başlamaya, öğün atlamamaya, sık sık et tüketmemeye, etli sebze yemeklerini tercih etmeye, hergün 1-1.5 saat yürüyüş yapmaya kısaca dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmek gerekir.” şeklinde konuştu.

Kurbanlık etler nasıl korunmalı ve saklanmalı?

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından önemine de değinen Şabanoğlu, kurban etinin saklanması konusunda şu önerilerde bulundu: “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılmalıdır. Küçük parçalara ayrılmış etler buzdolabı poşetine konularak  buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler buzdolabında çözdürülüp kullanılmalıdır, çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır.”