Eksik dişler neden yaptırılmalı?

Yetişkin Sağlığı
Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığımızı da etkileyen önemli bir kriterdir. Ağızdaki sorunlar, vücuttaki hastalıkların tetikleyicisi ya da habercisi olabilir. Armadent Ağız ve Diş Polikliniği uzma...
EMOJİLE

Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığımızı da etkileyen önemli bir kriterdir. Ağızdaki sorunlar, vücuttaki hastalıkların tetikleyicisi ya da habercisi olabilir. Armadent Ağız ve Diş Polikliniği uzmanlarından Doktor Yüksel Tozlu, ağızdaki eksik dişlerin neden yaptırılması gerektiği konusunda önemli noktalara dikkat çekti.

“Zaman zaman muhtelif sebeplerle kaybedilen dişler, özellikle de gülümsendiğinde görünmeyen noktada ise önemsenmiyor. Oysaki eksik bir diş ağız sağlığı açısından pek çok olumsuz gelişmeye ve hasara neden olabilir” diyen Dt. Yüksel Tozlu  şunları söyledi.

1.    Öncelikle uzun süre dişsiz kalan kişilerin daha sonra diş kullanmaya alışmaları tahmin edilenden daha zor bir süreçtir.

2.    Dil, yanak ve dudaklar mevcut duruma; yani dişsizliğe adaptasyon gösterir. Dişsiz kısımda yanak içeri çöker, dil de bu boşluğa doğru yayılır. Eksik dişin yerinin boş kalma süresi ile yapılan dişe yanak ve dilin alışması için geçen zaman doğru orantılıdır. Yani diş ne kadar erken yaptırılırsa, bünyenin dişe alışma süresi de o kadar kısa olur.

3.    Diş eksikliği olan taraf çiğneme sırasında kullanılmaz veya daha az kullanılır. Bu durum, ilgili çene kaslarının zayıflamasına neden olur.

4.    Dişsiz kalan tarafta çene kemiği küçülmektedir. Bunun sonucu olarak;

– Hareketli bir protez yani damaklıklı protez kullanılacaksa, çene protezi tutamaz ve protez düşer.

 – İmplant gibi sabit bir diş yapımı düşünülüyorsa genişliği ve yüksekliği azalmış kemik yapısı durumu zorlaştırabilir.

5.    Diş olmayan bölgede karşı çenenin dişlerinde uzama olur. Dişler karşı çeneye temas edene kadar sürmelerini devam ettirirler veya çene kemiği ve dişeti ile birlikte sarkarlar.

6.    Diş eksikliğinde eksiğin önündeki ve arkasındaki dişler boşluğa devrilirler. Buraya diş yapmak için devrilmiş dişleri tel tedavisi ile düzeltmek veya daha başka ilave uygulamalar yapmak gerekir.

Armadent Ağız ve Diş Polikliniği uzmanlarından Diş Hekimi Yüksel Tozlu, tek köklü dişlerin çekilmesi durumunda, yeni dişlerin 1-2 ay, iki köklü dişlerin (alt azılar) çekiminde 2-3 ay, 3 köklü dişlerin (üst azılar) çekiminde 3-4 ay sonra yaptırılmasını tüm eksik dişi olanlara ısrarla tavsiye ediyor.