Çürüyen süt dişlerini çektirmeyin!

Yetişkin Sağlığı
Ajanshaber’de yer alan habere göre, Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, çürüyen süt dişlerinin değişme zamanından önce çekilmemesi gerektiğini, ayrıca biberonla beslemenin ard...
EMOJİLE

Ajanshaber’de yer alan habere göre, Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, çürüyen süt dişlerinin değişme zamanından önce çekilmemesi gerektiğini, ayrıca biberonla beslemenin ardından başka bir biberonla su içirilmesinin ve diş yüzeyinin artıklardan temizlemesinin çürük oluşumunu engellemede yararlı olduğunu söyledi.

Tunç, çocukların ilk dış çıkarırken ağrılı ve sancılı dönem geçirdiğini, bu dönemde davranış değişikliği, duyguları tam ifade edememe, ateş, ishal, iştah kesikliği gibi durumlar gözlemlendiğini anlattı. Bu durumda çocukların diş çevresine lokal anestezik kremler sürülerek beslenme zamanında acı ve ağrıların giderilebileceğini ve böylece halsiz düşmelerinin önlenebileceğini ifade eden Tunç, anne ve babaları çocukların süt dişlerinin çıktığı dönemde biberonla beslerken diş sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

YEMEKTEN SONRA SU İÇİRİLMELİ

Biberonla beslenme sonrası çocuğa farklı biberonla su içirilmesini öneren Hüseyin Tunç, “Şeker, pekmez gibi tatlandırıcılarla hazırlanan mamalarla beslenen, özellikle uyku öncesi biberonla gıda verilen çocuklarda beslenme sonrası uyku süresince gıda artıklarının ağızda kalması süt dişlerinde çürümeyi hızlandırır” dedi.

Biberonla beslemenin ardından anne ya da babaların çocuklara bir başka biberonla su içirmesinin büyüklerdeki gibi ağız çalkalama özelliği taşıdığını anlatan Tunç, böylelikle süt dişlerinde çürük oluşumunun engellenebileceğini söyledi.

DİŞ YÜZEYİNİ TEMİZLEYİN

Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tunç, diş fırçalamayı öğrenene kadar geçen sürede biberonla besledikten sonra annelerin çocuğa su içirmesini, daha sonra temiz tülbent ya da steril gazlı bezi parmağına sararak çocuğun süt dişinin yüzeyini temizlemelerinin çürüğe karşı ciddi koruma sağladığını kaydetti.

Diş fırçalama alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılmasının çocukların gelecekte sağlıklı dişlere sahip olmalarını sağlayacağına değinen Tunç, ebeveynlerin öğün aralarında çocuklara asitli içecekler, abur cubur diye tabir edilen gıdaları tüketmesine sınır getirmek gerektiğini belirtti.

ÇEKTİRMEYİN

Süt dişlerinde çürüme olması halinde ana dişler yerine gelinceye kadar mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine işaret eden Tunç, “Süt dişlerinin değişme zamanından önce çekilmesi, alttan gelen ana dişin çıkmamasına ya da çıkması gereken yerden değil başka bir yerden, çapraşık çıkmasına neden olabilir” diye konuştu.

Süt dişlerin erken dönemde çekilmemesi gerektiğinin altını çizen Tunç, erken çekilmesi halinde çocuklarda beslenme sorunu yaşanabileceğine, dudak, damak ve çene gelişiminin olumsuz etkilenebileceğine dikkati çekti.

SIRADAN EMZİK OLUMSUZ ETKİLİYOR

Hüseyin Tunç, çocuklarda süt dişinin tedavi sonrası zorunlu olarak çekilmesi halinde ana diş çıkana kadar o yerin korunması, hekim tarafından boşluk için yer tutucu yapılması gerektiğini söyledi. Tunç, yer tutucuların süt dişinin çekilmesi sonucu oluşan boşluğu kapattığını ve diğer dişlerin bozuk çıkmasını engellediğini ifade etti.

Ebeveynlerin bebekleri için anatomik formlu emzik kullanmasını da tavsiye eden Tunç, sıradan emziklerin çocuklarda dudak, damak ve diş gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.