Çocuklarınıza mutlaka menenjit aşısı yaptırın

Yetişkin Sağlığı
Ajanshaber’de yer alan habere göre, Prof. Dr. İpek Akman şu açıklamalarda bulundu… “Menenjite yol açan diğer bakteriler arasında en sık görülenleri Pnömokok ve H. İnfluenza̵...
EMOJİLE

Ajanshaber’de yer alan habere göre, Prof. Dr. İpek Akman şu açıklamalarda bulundu…

“Menenjite yol açan diğer bakteriler arasında en sık görülenleri Pnömokok ve H. İnfluenza’dır. Tüberküloz (verem) menenjiti, ender görülen önemli bir menenjit türüdür. Virüsler de menenjit ve ansafalite yol açabilir.Menenjit belirtileri; şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, iştah kaybı, ense sertliği ve ağrısı, bilinç kaybı, sürekli uyuma isteği, ışığa bakamama ve havale geçirmedir.

BEBEKTE BINGILDAK ŞİŞKİNSE

Menenjit belirtileri, bebeklerde daha farklı ve anlaşılması zor olabilir. Bebekte düşük ya da yüksek vücut ısısı, huzursuzluk, devam eden ağlama, uyku hali, beslenme problemi, bıngıldağın şişkin olması durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.Menenjit tanısı, beyin omurilik sıvısının incelenmesiyle konulur. Belden su alma işlemi, tecrübeli bir hekim tarafından, bel hizasından omuriliğe iğne sokarak yapılır. Alınan örnek laboratuvarda incelenir, hücre sayımı ve kültür yapılır. Menenjit şüphesi olan hasta hemen hastaneye yatırılmalı ve uygun antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

TEDAVİDE HER GEÇEN SAATİN ÖNEMİ BÜYÜK

Bakteri­lerle oluşan menenjitlerde, hastalığın seyri, zamanlaması ve tanı ile tedavi arasında geçen süreye bağlıdır. Tedaviye başlamada günler değil saatlerin önemi vardır. Hastalar, bu tehlikeli durumdan ötürü tam teşekküllü hastanelerde tedavi altına alın­malıdırlar.”