Cepte cüzdan bele zarar!

Yetişkin Sağlığı
Daha çok ağır işlerde ve masa başında çalışanlar da görülen bel ve boyun rahatsızlıkları şiddetli ağrılarla birçok insanın hayatını kabusa çeviriyor. Manuel Fizyoterapist Oğuzhan Söylemez ilerleyen za...
EMOJİLE

Daha çok ağır işlerde ve masa başında çalışanlar da görülen bel ve boyun rahatsızlıkları şiddetli ağrılarla birçok insanın hayatını kabusa çeviriyor. Manuel Fizyoterapist Oğuzhan Söylemez ilerleyen zamanlar da fıtığa dönüşen bu rahatsızlıkların “Manuel Terapi” yöntemiyle kısa sürede tedavi edilebildiğini söylüyor.

Manuel Fizyoterapist Oğuzhan Söylemez, bel ve boyun fıtığına neden olan etkenleri, El Terapisi anlamına gelen ve Türkiye’ de az sayıda eğitimli fizyoterapist tarafından uygulanan “Manuel Terapi” yöntemini anlatıyor;

CÜZDAN TAŞIMAK BEL FITIĞI YAPAR MI?

Kalın bir cüzdan leğen kemikleri arasındaki yükseklik dengesini bozduğu için zamanla beldeki omurların hizalanmasını etkiler. Bel omurlarındaki bozulma ise zamanla fıtık, siyatik, sinir sıkışması ve kilitlenme gibi sorunları beraberinde getirebilir. Hatta ilerleyen durumlarda sırt ve boyun ağrıları dahi yapabilir.

Ayak kısalığı fıtık sebebi olur mu?

Çocukken yaşadığımız travmalar ile leğen kemikleri dengesizliği oluşmakta ve ayak kısalığı neden olmaktadır. Yaş ilerledikçe bu durum omurgayı daha da dengesizleştirir. Kalça ekleminden omurga bir ayağı yukarı çeker ve ayak kısalır. Ayak kısalığı, binanın temeli misali her adımda omurgaya dengesiz yük bindirir. Bu da zamanla fıtıklara sebebiyet verebilir.

Doğum anından itibaren boyun ya da bel fıtığı adayı olur muyuz?
Normal doğumlar da uzman hekim istemeden birinci omuru parmaklarıyla yerinden oynatmaktadır. Birinci boyun omuru hizalanma sorunu yaşadığı zaman yaş ilerledikçe tüm omurgayı etkilemektedir. Bu durum da fıtıklara, sinir sıkışmalarına neden olabilmektedir. Çocuk yaşta omurgamızı düzelttirip ileriki yaşamdaki ağrılarımızdan kurtulmamız mümkündür.

Düzelmez denen boyun düzleşmesi rahatsızlığı gerçekten iyileşebilir mi?
Omurga esnek bir yapı olduğu için düzleşen bir boyun kavsi tekrar eski halini alabilir. Omurların olması gerektiği gibi durmasını sağlarsanız yük dengesi ve biyomekanik oturacaktır. Bu olduğu takdirde boyun kavisi yerine gelir. Yumuşak dokuya vereceğiniz ev egzersizleri ile de bunun kalıcılığı sağlanabilir. Boyun düzleşmesi çok kafaya takan, alıngan, çok düşünen, sürekli gergin olan insanlarda daha sık tekrarlar. Kişinin çalışma koşulları ve psikolojisi bu rahatsızlıkta etkilidir.

Öğrencilerdeki omurga eğriliği ameliyatsız düzelir mi?
Günümüz de neredeyse tüm çocuklarda ve yetişkinlerde omurga eğrilikleri vardır. Bu bir omuzun diğerinden yukarda, bir elin diğerinden uzun olası ya da bir ayağın diğerinden uzun olmasıyla basitçe anlaşılabilir. Bu omurga eğrilikleri çocuklarda daha kolay düzelir. Belli bir açıya kadar tamamen ameliyatsız geçebilir. Yetişkinlerde omurga daha sert bir yapı halini aldığından düzelme oranı azalır. Ağır sırt çantaları, arabada ya da ekran başında eğri oturma gibi yanlış pozisyonlar bunları tetikler.

Manuel Terapi Nedir?
Manuel terapi elle tedavi anlamına gelir. Omurga ve eklemlerdeki çıkık, yarı çıkık ve tüm yer değiştirmelerin fizyolojik sınırlar içinde birtakım özel egzersiz ve manevralarla normal anatomik pozisyonuna getirilmesidir. Manuel terapi olarak, fizyoterapistler kas dokusu üzerinde baskı ve eklemleri işlemek bir girişim ağrısı kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonu nedeniyle geri azaltmak için ellerini kullanır. Ancak bu uygulamayı mutlaka eğitim almış kişilerin yapması gerekir. Bu yüzden ülkemizde oldukça yaygın olan kırık çıkıkçılar yüzünden birçok insanda telafisi mümkün olmayan sorunlar yaşanıyor. Ülkemizde bu işin eğitimini almış az sayıda fizyoterapist mevcut. Özellikle Almanya bu konu da çok gelişmiş bir ülke. Öyle ki günde ortalama 100.000 seans uygulama yapılmakta ve tedavi masrafları sigortalar tarafından ödenmektedir.

Manuel Terapi nasıl uygulanır?
Bu tedavi yönteminde ağrılı bölgedeki kasları yumuşatıp söz konusu bölgeye basınç uygulayarak ağrının azalması sağlanır. Fizyoterapist bu tedavileri uygularken %90 oranında sadece ellerini kullanır. Yapışkan ve esnek bantlar, lastikler, ağrılıklar, minder, yastık gibi basit araçlardan gerekirse destek alır. Ortalama 20 gün ve her seansı 1,5 saat süren fizik tedaviye oranla bu tedavi 10 gün uygulanır ve her seans yaklaşık 20 dakikadır. Fizik tedavide ilk 10 gün hastanın ağrıları artarken bu yöntemle hasta ilk seansta rahatlamaya başlar. Ama hastanın önerdiğimiz egzersizleri de mutlaka yapması gerekir.

Bu yöntemle ameliyat olmadan fıtık tedavi edilebilir mi?
Özellikle kemik erimesine (osteoporoz) maruz kalan hastalar için bu yöntem sakıncalıdır. Ancak fıtık patlamadığı sürece bu tür rahatsızlıklar da ameliyata gerek kalmaksızın bu yöntem kesin sonuçlar verir. Ameliyatla tedavi de fıtığın tekrarlama olasılığı çok yüksektir. Bu yüzden birçok ameliyat gereksiz yapılmaktadır.

Manuel terapi yöntemi ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?
Omurga, eklem, kas, bağ ve sinir hizalanma sorunları ve bunların yarattığı rahatsızlıklar. Örneğin bel ve boyun fıtığı, boyun ve bel düzleşmeleri, siyatik, sinir sıkışmaları, el bileği sinir sıkışması, donuk omuz, topuk dikeni, menüsküs, bağ yaralanmaları, incinmeler, migren, omurga kaynaklı; kulak çınlaması-kabızlık-baş ağrısı-reflü, sinüzit, baş dönmesi, göz ağrısı gibi tedavi edilemez diye bilinen bir çok hastalığın tedavisinde bu yöntem kesin sonuçlar verir.

Haber 7