Çağın Vebası…

Yetişkin Sağlığı
Adana’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar ‘Meme kanseri’ konusunda bilgilendirildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. D...
EMOJİLE

Adana’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar ‘Meme kanseri’ konusunda bilgilendirildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, kanserin özellikle de meme kanserinin çağın vebası olduğunu belirtirken, her 8 -10 kadından birinde meme kanseri görüldüğüne dikkat çekti.

Adana Tabip Odası’nca gerçekleştirilen "Meme Kanseri" konulu konferans öncesi kadınlara karanfil verilerek kadınlar günleri kutlandı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, ülkemizde her gün binlerce kadının erkeği tarafından şiddete maruz kaldığını, kadına şiddetin ciddi boyutlarda olduğunu söyledi.

‘ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERİN BENİM GÖZÜMDE DEĞERİ YOK’
Birçok kadının uğradığı bu şiddeti en yakın arkadaşına, kardeşine bile söyleyemediğini, kendi iç dünyasıyla paylaştığını ifade eden Doç.Dr. Parsak, "Erkeklerle ilgili çok fazla yorumlar yapılıyor. Kadına şiddet uygulayan erkeklere ben tek cümle bile sarf etmek istemiyorum. Benim gözümde hiç değerleri yok. Onlarla ilgili düşünceleri sizlerin takdirine bırakıyorum" dedi.

‘EN ÇOK ARTAN KANSER TÜRÜ MEME MANSERİ’
Doç.Dr. Parsak, kadınlara meme kanseriyle ilgili bilgiler verdi. 1700-1800’lü yılarda milyonlarca insanın veba hastalığından öldüğünü günümüzde ise çağın vebasının kanser olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Parsak, "Maalesef son 50 yıldır enfeksiyon hastalıklarında ciddi bir gerileme olurken kanser de artış var. Onun için kanser özellikle de meme kanseri çağın vebası. Son 15-20 yılda dünyada en çok artan kanser türü meme kanseridir. Dünyada her 8-10 kadından biri meme kanseri. Meme kanseri çok güncel ve en önemli kanser grubunu oluşturmaktadır" dedi.

‘8 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLMEKTE’
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürhan Sakman da, memenin kadını, anneyi simgelediğini ve geçmişten günümüze kadar güzellikleriyle, dertleriyle, çareleriyle gündemde kaldığını söyledi. Memenin yapısını gösteren bir slayt sunum yapan Doç.Dr. Sakman, " Normal vücut hücreleri sistemli bir şekilde büyür, bölünür, ölürken kanser hücreleri maalesef kontrolsüz bir şekilde büyüyor, bölünmeye devam ediyor ve sonuçta da daha başka organlara giderek o organı da hasta ediyor. Meme kanseri deyince anormal hücre kümelerinin memede gelişmesidir. Her 4 kadından biri meme şikâyeti ile doktora başvurur. Bu kadınların yüzde 80’inde iyi huylu bir meme hastalığı vardır. Yüzde 20 hasta meme kanseridir. Meme kanserleri, kadınlarda görülen bütün kanserlerin yüzde 30’unu, kansere bağlı ölümlerin yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Günümüzde 8 kadından birinde meme kanseri görülmektedir" dedi.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAMAK BİLE RİSK
Meme kanserinde kesin risk faktörlerinin bilinmediğini ifade eden Doç.Dr. Sakman, risk faktörlerini ve meme kanserinden korunmanın yolarını da şöyle anrlattı:

"Bilinen risk faktörleri, tüm meme kanserlilerin yüzde 20’sinde bahis konusudur. Östrojen, genetik, çocuk sahibi olmamak, emzirmeme, beslenme, alkol, ışın (Radyasyon), fiziksel aktivite azlığıdır. Korunmada alınabilecek önlemler ise, az yağlı gıdalar ve selenyumdan zengin gıdalarla beslenmek lazım. A, C vitaminleri alınmalı. Alkol alımının kısıtlanması, fiziksel aktiviteyi menarş öncesine alıp menarşı geciktirme, ilk doğumun erken yaşta yapılması, doğum kontrol ilaçlarının ilk doğumdan önce kullanılmaması, menapoz sonrası gerekmedikçe hormon tedavisi uygulanmamasıdır."

‘DOKTORA GİDİN’
Ağrı, kitle ve meme başı akıntısı şikâyetleri olanların hemen doktora gitmesi uyarısında da bulunan Doç.Dr. Sakman, memedeki kitlelerin yüzde 80’nin, kişinin kendisi tarafından tesadüfen ya da kendi kendine meme muayenesinde keşfedildiğini belirtti.

Neşet KARADAĞ / ADANA (AHT)