Buğday ekmeği kilo aldırmıyor

Yetişkin Sağlığı
Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Sağlık Örgütü raporları ülkemizde ekmek ve tahıl ürünlerinin, günlük beslenmemizde ilk sırayı alan temel besin grubu olduğunu belirtmiştir. Buğday; fosfor başta olma...
EMOJİLE

Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Sağlık Örgütü raporları ülkemizde ekmek ve tahıl ürünlerinin, günlük beslenmemizde ilk sırayı alan temel besin grubu olduğunu belirtmiştir. Buğday; fosfor başta olmak üzere magnezyum, demir, çinko gibi minerallerden zengindir. Çok değerli B grubu vitaminlerini de fazlası ile içerir.Sabah’ın haberine göre buğday ve diğer rafine edilmemiş tahılları, sağlık açısından beş önemli nedenden dolayı düzenli tüketmek gerekir. Birinci olarak; bir ince dilim tam buğday ekmeği yaklaşık 25 gramdır ve 1.6 gram kadar life sahipken, beyaz ekmekte bu değer 0.6 gramdır. Buğday lifinin içinde bulunan inülin, prebiyotik etkiye sahip bir karbonhidrat türüdür. İnülin bağırsakta kısa zincirli yağ asitlerinin miktarının artmasına neden olur ve bağırsak pH’ını düşürerek kanser hücrelerinin potansiyelini azaltır. 

TOK KALMAYI SAĞLIYOR 

İkinci olarak; buğdaya özgü antioksidanlar ve lifler beraber çalışarak safra asitlerini bağlayıp karaciğerde kolesterol sentezini azaltmaktadır. Bağırsakta da kısa zincirli yağ asitlerini parçalayarak hepatik kolesterol sentezini baskılamaktadır. Buğday tüketimi yağ asit sentezi mekanizmalarını da azaltmakta ve serum homosistein düzeyini de azaltarak kalp damar sağlığını koruyan etki göstermektedir. Üçüncü olarak; düzenli buğday ve ürünleri tüketmek; birçok hastalığın temelinde kilit rol oynayan inflamasyonun temelinde olan proteinlerin konsantrasyonunu sağlamaktadır. 

DİYABETE KARŞI 

Dördüncü olarak; tam tahıl ürünleri ve buğdayın glisemik indeksi oldukça düşüktür. Yine toplumumuzda yanlış bir kanı olan, ekmek yediğim için ‘diyabet oldum’ fikri tamamen yanlıştır. Tam buğday ekmeği yenildiğinde tip 2 dediğimiz insüline ihtiyaç duymayan şeker hastalığına karşı koruyucu etki göstermektedir. Beşinci olarak; buğday ve tam tahıllar bağırsaktan besin geçişini uzatır, yani gartrik boşalımı artırarak tokluk hissini kolaylaştırırlar. Leptin hormonunun seviyesini azaltarak tok kalmayı da sağlarlar. Zayıflama diyetlerinizde mutlaka farklı kaynaklı tam tahıllı ekmekleri yemelisiniz. 

Sağlık iyileştirici formül

Konumuz buğday olduğu için; lif oranı yüksek, tok tutucu ve zayıflama süresince sağlıklı atıştırmalık olarak ikindide yiyebileceğiniz ruşeymli kurabiye tarifini vermek istiyorum. 

Malzemeler

4 yemek kaşığı ruşeym kepeği 

 4 yemek kaşığı tam buğday unu 

 1/2 adet muz 

 1 kaşık zeytinyağı 

 1 çay bardağı kakao 

 1 su bardağı ceviz 

 1 tatlı kaşığı vanilya 

 1 çay kaşığı tarçın 

Yapılışı

Mutfak robotunda tam buğday unu, muz, zeytinyağı, kakao, ceviz, vanilya ve tarçını harmanlayın. Bunu boş bir kaseye koyun. Üzerine kırılmış ceviz ve ruşeym kepeğini ekleyerek karıştırın. Isıtılmış fırında kısa sürede pişecek olan kurabiyelerinizi istediğiniz şekilde hazırlayın.