Bu Numara Sigarayı Bıraktırır!

Yetişkin Sağlığı
Hazırlayan: Gülay Gümüş Eş, dost, akrabanın şikâyetlerinden bıktınız ya da yürüyen bir baca olmak artık size de hoş gelmiyor. Sigarayı bırakmak istiyorsunuz ama bir türlü başaramıyorsunuz. Motiv...
EMOJİLE

Hazırlayan: Gülay Gümüş

Eş, dost, akrabanın şikâyetlerinden bıktınız ya da yürüyen bir baca olmak artık size de hoş gelmiyor. Sigarayı bırakmak istiyorsunuz ama bir türlü başaramıyorsunuz. Motivasyon eksikliği ya da nikotin ihtiyacı gibi milyon tane bahaneden birine tutundunuz ve sigara içmeye devam ediyorsunuz. Ücretli tedaviler de cazip gelmiyor… İşte tam bu noktada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sigara Bırakma Poliklinikleri kapılarını sizlere açıyor.

İstanbul genelinde 3 tıp merkezi ve 14 Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi’nde sigara bağımlılarına ücretsiz hizmet veren Sigara Bırakma Poliklinikleri‘nde tedavi görmek isteyenler için bu süreci araştırdık.

İLK ADIM: 153’Ü ARAYIN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sigara Bırakma Poliklinikleri‘nden yararlanmak için önce 153 Belediye Çağrı Merkezi’nden size en yakın Sigara Bırakma Polikliniği‘nin numarasını alıyorsunuz. Bu merkezler, yoğun talep nedeniyle randevu ile çalışıyor. Randevunuzu aldıktan sonra, Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde uzman hemşireler, tıp merkezlerinde ise doktorlarla birlikte sigarayı bırakma yolunda bir yolculuğa çıkıyorsunuz.

Öncelikle doktorunuz ya da hemşireniz sizinle yaklaşık 2 saatlik bir görüşme yapıyor. Bu görüşmede vücudunuzdaki karbonmonoksit miktarı ölçülüyor. Ayrıca röntgeniniz çekiliyor ve akciğerlerinizin ne durumda olduğuna bakılıyor. Ardından hastaya bağımlılık testi yapılıyor. Bu test ile hastanın sigara bağımlılığının ne düzeyde olduğu saptanıyor. Ayrıca hastayı sigara içmeye iten nedenler de belirlenmeye çalışıyor.

Çıkan sonuçlar üzerinden tedavide uygulanacak yöntem belirleniyor. Kimi hastalarla sadece motivasyon görüşmeleri yapılarak sigarayı bırakması sağlanırken, kimilerine ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu tamamen hastanın bağımlılık derecesine bağlı…

“Sigarayı bırakırsam dengem bozulur, elim ayağım titrer” gibi bahaneleriniz varsa hemen söyleyeyim, bu merkezlerde bu da düşünülmüş.

Doktorunuz ya da hemşireniz, sizi sigara içmeye iten psikolojik sorunlarınız olduğunu ya da sigarayı bırakmanın psikolojinizi olumsuz yönde etkileyeceğine karar verirse, sizi Büyükşehir Belediyesi’nin sağlık merkezlerindeki psikologlara yönlendiriyor.

Sigara bağımlılarının sorduğu ilk soru, tedavinin ne kadar süreceği oluyor genellikle. Uzmanların da söylediği gibi, bu tamamen size bağlı. Eğer siz isterseniz sigarayı bırakabilirsiniz.

Tedaviye başladınız ve sigarayı bıraktınız diyelim. Doktorunuzun işi burada bitmiyor.
Sigara Bırakma Poliklinikleri‘ne gittiğinizde sizin için açılan dosyalar, 1 yıl boyunca takip ediliyor. Yani tedaviye başladıktan sonra 1 yıl boyunca düzenli aralıklarla uzmanlar tarafından aranarak ya da görüşmeye çağırılarak kontrol altında tutuluyorsunuz.

Sigarayı bırakma merkezleri, çok yeni olmasına rağmen, oldukça ilgi görüyor. Siz de sigarayı bırakmak istediğiniz halde herhangi bir sebeple -ki bunlar sudan bahaneler de olabilir- sigarayı bırakamıyorsanız, hemen 153’ü arayın.

Bu arada, sigarayı bırakma niyeti olmayanların da polikliniklere uğramasını tavsiye ediyoruz. Çünkü görevliler sizinle sigaranın kişinin hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini konuşmak ve farkındalık yaratmak için de görüşebiliyor.

Sigarayı bırakmak ilk hedef ama asıl ve daha önemlisi, yeniden başlamamak üzere sigarayı bırakmak. Ücretsiz hizmet veren Sigara Bırakma Poliklinikleri de size bu uzun yolculuğun her aşamasında destek olmak için hazır. Yapmanız gereken tek şey, 153’ü aramak.

Dumansız günler…