Bu gıdalara dikkat! Tatiliniz kabusa dönmesin

Yetişkin Sağlığı
Bursa’nın Yıldırım ilçesinde turist kafilelerinin uğrak mekanlarından olan bir restaurantta yemek yiyen turistlerin zehirlenmesi gözlerin turistik mekanlara çevirdi.  Usulsüz et kullandığın...
EMOJİLE

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde turist kafilelerinin uğrak mekanlarından olan bir restaurantta yemek yiyen turistlerin zehirlenmesi gözlerin turistik mekanlara çevirdi. 

Usulsüz et kullandığını aktaran uzmanlar ,kimi zaman son kullanım tarihi geçmiş hatta sakatat ve domuz eti bile kullanıldığını aktarıyor. Denetimlerin yetersiz olduğunu düşünen tur yetkilileri bakanlığın onaylı restaurantlarında turistlere yöresel Türk tatlarını yaşatmak istediklerini fakat bu tarz olayların sık yaşanmaya başlamasından dolayı ne yazıkki kötü anıldığımızı belirttiler.

Halkın sağlığını hiçe sayan işletmeciler hakkında suç duyurusunda bulunan müşteriler yaşadıkları kötü tecrübeleri unutamayacaklarını söyledi.

Bozuk et nasıl anlaşılır?

Çünkü etin yapısından dolayı bakteri ve virüs gibi organizmalar rahatlıkla üreyebilir ve bu organizmalar sağlığımız için ciddi tehditler oluşturur. Peki, tüketimi epey fazla olan etin kalitesini ya da bozuk olup olmadığını anlamanın yolları nelerdir?

Renk değişimi iyi bir ipucudur

Ülke Haber’de yer alan habere göre etin bozuk olup olmadığını anlamanın en pratik yolu rengini kontrol etmektir. Normal şartlar altında etin rengi kırmızı ve parlaktır. Eğer etin rengi mor renge yakın bir hâl almaya başladıysa bu durum etin bayatlamaya başladığına işaret etmektedir. Ayrıca, etin üzerinde yeşil ya da siyah renge benzer noktalar görüyorsanız bu da etinizin bozulduğunu gösterir.

Etin kokusuna dikkat etmelisiniz

Etin bozuk olduğunu anlamanın diğer bir yolu da etin yaydığı kokudur. Bozuk et, koku yapmaya başlar. Hoş olmayan bu kokuyu fark ettiğiniz zaman etin bozuk olduğunu veya bozulmaya başladığını anlayabilirsiniz. Ancak koku yöntemi ile etin bozuk olup olmadığını anlamak bazen zor olabilir.

Çünkü etin muhafaza edilme şeklinden dolayı bazen kokuları net algılamayabiliriz ya da bu durumdan kaynaklanan kokulardan dolayı et bozuk olmadığı halde bozulmuş hissine kapılabiliriz. Ancak eti kokladığınızda eğer burnunuza bozuk yumurta kokusu veya ekşi bir koku alıyorsanız etiniz kesinlikle bozulmuş demektir.

Etin yapısı

Taze ve sağlıklı et, parlak bir görünüme sahiptir. Parlaklığının yanı sıra, ete elle temas ettiğinizde bir yapışkanlık hissetmiyorsanız bu da etin sağlıklı olduğunu gösterir. 

Ancak bozuk olan ette durum tam tersidir. Bir etin parlaklığını kaybetmesi, bozulmamış bile olsa taze olmadığını gösterir. Eğer bozulmuş veya bayatlamış bir ete dokunursanız etin yapışkan olduğunu fark edebilirsiniz. 

Etin yapısında bir diğer dikkat etmemiz gereken nokta ise ete temas ettiğimizde yapısında bir çukurlaşma olmaması gerekir. Eğer elimiz ile temas ettiğimiz noktada tamamen bir çukurlaşma gözlemlersek etin dokusal yapısında bozulma olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz. Bu dokunsal bozulma etin bayatlamış veya bozulmuş olduğu gösteren ciddi bir işarettir.

Bursa’da ne olmuştu?

İddiaya göre, Yıldırım ilçesinde bir kaç turist kafilesinden oluşan kalabalık bir grup öğle saatlerinde kebapçıda yemek molası verdi. Öğle yemeğinden sonra turlarına devam eden turistler, akşama doğru zehirlenme belirtileri gösterdi.

Turlarının ardından farklı şehirlere giden turistlerde de rahatsızlanma belirtileri olduğu iddia edildi. 

Yemeğe katılan kafilelerden birinin rehberliğini yapan Esra Özdamar, yaptığı açıklamada, “Sorumlu olduğum Pakistanlı grupla öğle yemeği için kebapçıya gittik. 

Turistik yerlere yaptığımız ziyaret sırasında gruptan bir kaç kişinin rahatsızlanması üzerine özel bir hastaneye geldik. Şu anda tedavi altındalar ve gıda zehirlenmesinden dolayı tedavi görmekteler. 

Öğle yemeği için yemek yediğimiz yer zaten bir çok kişinin yemek yediği bir yer. Orada yemek yiyen benim şahit olduğum 3 turist grubu daha vardı. Şu anda rahatsızlananlar serum ile tedavi görüyorlar. 

Bizim orada bulunduğumuz saat dilimde yaklaşık 70 kişi vardı ve onlarda yemek yediler” dedi.