Beslenme şekli okul başarısını etkiliyor

Yetişkin Sağlığı
Ntvmsnbc’de yer alan habere göre, doğru beslenme ve sağlıklı geçecek bir kış için yapılması gerekenlere değinen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, okullard...
EMOJİLE

Ntvmsnbc’de yer alan habere göre, doğru beslenme ve sağlıklı geçecek bir kış için yapılması gerekenlere değinen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, okullarda sağlıksız besinlerin satılmasının ve nüfusu kalabalık okullardaki havasızlığın astım ve alerjiye sebep olduğunu belirtti. Çocukların öğle yemeklerinde hızlı gıdaları tercih etmesinin öncelikle reflüye, ardından da astıma yol açtığına dikkat çeken Tabak, bağışıklık sistemi ve sağlık için beslenmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Her öğünün ayrı ayrı önemine değinen Prof. Tabak, çocukların doğru beslenmesi için ailelere ve öğretmenlere tavsiyelerde bulundu.

Uzmanların en çok üzerinde durduğu kahvaltı için Prof. Dr Yonca Tabak, ailelerin; çocuklarının sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumduğunu söyledi. Bu gıdaların besleyici hiçbir değerinin olmadığını aktaran Tabak, kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalar ile beslenmenin özellikle alerjik çocukların bağışıklık sistemini güçlendireceğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Yonca Tabak, okullardaki öğle yemeklerinin; hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıdalar yerine, bol peynir, balık, tavuk veya kırmızı et ile yapılmış, içinde sebze ve yeşillik olan bol tahıllı bir sandviç ve taze meyve şeklinde düzenlenmesini tavsiye etti. 

Ses kısıklığı, iştahsızlık, geğirme, mide bulantısı, diş gıcırdatma, ağız kokusu gibi belli belirsiz şikayetlerle seyredebilen reflünün özellikle astımlı her 10 çocuktan dokuzunda var olduğunu belirten Dr. Tabak, bu çocukların okullarda verilen öğle yemeğinden bile olumsuz etkilenebileceğini söyledi. Okullarda verilen bol salçalı yemeklerin, yağlı kızartmaların ve kakaolu tatlıların astımlı çocukta mide yanmasına ve reflüye sebep olabileceğini vurgulayan Dr. Tabak, bu çocukların okul yemekhanesinde tabldot yemek yerine evde hazırlanmış sade az yağlı yeşillik ve proetin içeren sandviç ve meyve tüketmesinin daha sağlıklı olacağını belirtti.

Özellikle kakaolu gıdalar ve çikolatanın reflüyü tetikleyici etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesini, doğum günü kutlamalarında çikolatalı pasta yerine bol meyveli sütlü pastaların tercih edilmesini önerdi.

Akşam yemeklerinin de sabah ve öğlen kadar önemli olduğunu, reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2-3 saat önce akşam yemeğinin yenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, akşam yemeklerinde ağır yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük hafif gıdalarla beslenmenin gecenin rahat geçmesi için önemli olduğunu aktardı. Tabak, çocuklara yatmadan önceki 2-3 saat kesinlikle süt verilmemesini, bu saatler içinde sadece su içilebileceğini de sözlerine ekledi.