B12 vitamini eksikliği olanlar dikkat!

Yetişkin Sağlığı
Özellikle diyet yapanların, et ve süt ürünlerinden uzaklaşmaları sonucu ortaya çıkan B12 eksikliğinin nedenlerinden biri de, sindirim sistemindeki emilim sorunları. Vücutta önemli sorunlara yol açan v...
EMOJİLE

Özellikle diyet yapanların, et ve süt ürünlerinden uzaklaşmaları sonucu ortaya çıkan B12 eksikliğinin nedenlerinden biri de, sindirim sistemindeki emilim sorunları. Vücutta önemli sorunlara yol açan ve bu fiziksel sorunların ardından ruhsal problemlere (depresyon, sinir) sebebiyet veren B12 vitamini eksikliği, önemsenmeyecek bir sorun değil.

Vücudun dengesini bozan ve insanın ‘biyolojik saati’ne kadar etki eden bu vitaminin kaynağı, hayvansal gıdalar.  Bu nedenle de genellikle diyet yapan ya da vejetaryen bir hayat sürdüren kişilerde daha sık rastlanır. Diyetin dışında, sindirim sitemi ile ilgili sorunu olan kişilerde de görülebilir. B12 vitamininin, zengin demir kaynağı olması da, bu vitaminin eksikliği neticesinde başka sorunların görülmesine yol açıyor. 

Bu eksikliğin çözümü ise beslenmemizde gizli; hayvansal besinler ve düzenli-programlı beslenme ile B12 eksikliğinin olumsuzlukları giderilebilir.

Uzman Diyetisten Turgay Köse, B12 vitamin eksikliğine neden olan etkenler ve bu sorunu yaşayanlar için yapılması gerekenleri, AjansHaber’e anlattı:

B12 vitamin eksikliğinin başında, vejetaryen beslenmenin etkili olduğunu söyleyen Köse, “İnsanlar, detoks uygulamaları veya vejetaryen beslenmeyi tercih ettikleri zaman, B12 vitamininden mahrum kalmaktalar. Bazen de sindirim sisteminde emilim ile ilgili problemler sebebiyle B12 eksikliği görülmektedir. Ama temel sebep, hayvansal ürünleri yeterince tüketmemek, özellikle de kırmızı eti yememekten kaynaklanmaktadır.” dedi.

Vejetaryen beslenmenin çok çeşitli biçimleri vardır. B12 eksikliği, özellikle kırmızı et yemeyenlerde görülen bir durumdur. Çünkü B12, hayvansal ürünlerde bulunan bir vitamindir, hiçbir bitkisel üründe bulunmaz. Vejetaryenler yerine göre yosun tüketmektedir, B12’yi alabilecekleri tek kaynak da budur. Ama bazı vejetaryenlerde, yani bazı etleri ya da yumurta tüketenlerde, eksiklik fazla görülmemektedir. Yine de belirli aralıklarla, kanlarındaki B12 vitaminini kontrolde yarar var.

Kişilerin günlük olarak, kendi elleri büyüklüğünde kırmızı et yemeleri gerektiğini söyleyen Turgay Köse “Diyette önemli olan, çeşitliliktir. 7 gün tavuk yiyelim demeyiz, ‘haftada 3 gün kümes hayvanı eti yiyorsak, 2 günde balık yiyelim, kırmızı et yiyelim’ şeklinde çeşitlilikten yanayız. Dengeli beslenmede amaç, çeşitlilik sağlamaktır. ‘Sebze yiyorum’ deyip sürekli taze fasulye yemeyi de önermeyiz. Taze fasulye yiyelim ama ıspanak da yiyelim, bezelye yiyelim. Sürekli aynı sebze olmaz. Ya da gün içinde sürekli tükettiğimiz meyve elma olmasın, diğer meyveleri de tüketelim. Kivi, şeftali gibi mevsim meyveleri ile çeşitlilik sağlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Bu çeşitliliğin et tüketiminde de geçerli olduğunu hatırlatan Köse “Hafta genelinde, 2 kere kırmızı et yenilmesini tavsiye etmekteyiz. Aynı şekilde, her gün iyi kalitede protein tüketmeliyiz. Nedir bu? Süt, yoğurt, peynir ve tüm etler. Bunlar, bizim beslenmemizde bulunmak zorunda. Bununla birlikte hamileler için de çok önemli. Özetle herkesi bağlayan bir konu. Hayvansal besinler, iyi kalitede protein içerir. B12 vitamini, demir açısından da oldukça zengindir. Eğer yeterince et ürünü tüketmezsek, bu sıkıntı sıkça yaşanır. B12 balıkta da var ama öncelikle kırmızı et, yumurta (sarısında var).” diye konuştu.

“ÖĞÜNLERİNİZDEN ET VE SÜT ÜRÜNLERİNİ EKSİK ETMEYİN”

Eğer kişide B12 açısından bir eksiklik saptanmış ise genellikle iğne yapıldığını kaydeden Turgay Köse “Tablet yoluyla B12 alımında, bu tabletler, midede parçalanır ve ince bağırsaklara geçmez. O yüzden hekimler enjeksiyon yöntemini tercih eder. Kişi iğneyi yaptırdığı taktirde, B12 seviyesi normal hale gelecektir. Fakat önemli olan, iğneye ihtiyaç duymayacak şekilde, et ve süt ürünlerini beslenmemizde bulundurmak. Eğer bunu bir yaşam şekli haline getiremezsek, ‘ben nasılsa iğne yaptırıyorum’ dersek, bu doğru bir yol olmayacaktır. Öğünlerimizde mutlaka et ve süt ürünlerini bulundurmak zorundayız.” dedi.

B12 EKSİKLİĞİNİZİ NASIL ANLARSINIZ?

B12 eksikliğinin yol açtığı temel sorunların; unutkanlık, halsizlik, yorgunluk ve denge sıkıntıları olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Turgay Köse açıklamalarını şöyle bitirdi:

Klinik anlamda, yüzde 80 netice alabileceğimiz bir test var: Hazır ol pozisyonuna geçin ve gözlerinizi kapatın. Yanınızda bir kişi sizi izlesin. Öne arkaya doğru gidip geliyor musunuz? Eğer sağa sola, ileriye ya da geriye hareket ediyorsanız, sabit duramıyorsanız, yüzde 80 oranında B12 eksikliğiniz vardır.