Stres, Diyabete Yol Açıyor

Şifali Bitkiler
Sağlık Araştırmaları Sitesi’ndeki ABD’de siyahi kadınlar üzerinde yürütülen bir araştırmada, stresin tip 2 şeker hastalığı gelişiminde anahtar rol oynayabileceği sonucuna ulaşıldı. Çalışma...
EMOJİLE

Sağlık Araştırmaları Sitesi’ndeki ABD’de siyahi kadınlar üzerinde yürütülen bir araştırmada, stresin tip 2 şeker hastalığı gelişiminde anahtar rol oynayabileceği sonucuna ulaşıldı.

Çalışmanın bulguları Amerikan Psikosomatik Topluluğunun yıllık toplantısında tartışmaya sunuldu. Çalışma şeker hastalığı olmayan 62 sağlıklı Siyahi kadının, kendileri için stres nedeni olan bazı olayları hatırlaması sağlanarak gerçekleştirildi. Bu sırada kadınların kanlarındaki şeker düzeyi ile stresle başa çıkma hormonu olan epinefrin düzeyi ölçümü yapıldı.

BELİ KALIN OLAN KADINLARDA RİSK DAHA FAZLA

Stres nedeni olan olayı hatırladığında kan epinefrin düzeyi 25 pikogram/ml’nin üzeri olan ve bel çevresi kalınlığı yüksek olan kadınlarda, açlık kan şekeri düzeyinin daha yüksek olduğu bulgusuna ulaşıldı. Kan epinefrin düzeyi yüksek olan ve bel çevresi kalınlığı fazla olan kadınların, yapılan stres testi sonuçlarında da daha yüksek kan şeker düzeyine sahip oldukları gözlendi.

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET)
 
Diyabet tanıdan sonra yaşam boyu süren kronik metabolik bir hastalıktır. Diyabet insülin eksikliğine veya yokluğuna bağlı olarak kan şeker seviyesinin beklenenin üstünde seyretmesiyle ortaya çıkar.

Başlıca şeker ve başka kimyevi terkiplerin vicut tarafından kullanılamamasını gerektiren vücudun kimyasal bir düzensizliğidir. Kanda şeker konsantrasyonun fazlalaşması ve idrarda şeker bulunması ile karakterize olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; bir gecelik açlıktan sonra kan şekerinin 126mg/dl olması tanı için yeterlidir.