Sindirime İyi Gelen Yiyecekler

Şifali Bitkiler
Karbonhidratlı yiyecekler, proteinli yiyeceklerle karışık olarak yenirse vücutta insülin hormonunun salgılanması dengeli olur. Kan şekeri hızla yükselip düşmeyeceğinden ani açlık duyguları yaşamazsını...
EMOJİLE

Karbonhidratlı yiyecekler, proteinli yiyeceklerle karışık olarak yenirse vücutta insülin hormonunun salgılanması dengeli olur. Kan şekeri hızla yükselip düşmeyeceğinden ani açlık duyguları yaşamazsınız.

Karbonhidrat içeren yiyecekler dediğimizde sadece pilav, makarna, pizza, patates, püre gibi yiyecekler düşünülmemelidir. Sebzeler, bol tahıllı ekmek, kepek ekmeği ve meyve de karbonhidrat içerir.

Proteinleri lif içeren, kan şekerini hızla yükseltmeyen sebzelerle yani kompleks karbonhidratlarla yemelisiniz.

Lifler açısından oldukça zengin, kepeklerinden ayrılmamış olan tam tahıllar daha az nişasta içerirler ve diğer besinlerle iyi uyuşurlar.

Nişastalı besinler

Nişastalı besinleri sıvı içeceklerle tüketmemelisiniz. Nişastalı besinlerin sindirimi için tükürükteki pityalin enzimine ihtiyaç vardır, bu nedenle ağızda iyice çiğnenmeli, yoğunluğu azaltmamak için sıvı içecek ile birlikte tüketilmemelidir.

Asit oluşturması nedeniyle tüm yiyeceklerin sindirilmesini etkiler. Şekerli tatlılar ile meşrubatlar ve et ile beraber tüketildiklerinde mide sıvılarının engellenmesine neden olur. Bu da asit seviyesini artırır, nişastalı karbonhidratlar ile birlikte tüketildiğinde ise tükürükteki alkali özellikte olan pityalin enzimini olumsuz etkileyerek salgılanmasını engeller, midede asit artışına neden olurlar. Tatlı meyveler ile nişastalı yiyecekleri birlikte yiyebilirsiniz.

Çilek, böğürtlen ve frambuaz gibi kırmızı meyveler, midede mayalanmazlar, az yağlı protein ile birlikte yiyebilirsiniz. Ceviz ile ekşi meyve veya yeşil sebze uyumludur. Avokado hem yeşil yapraklı sebzeler ile hem de elma, şeftali, kayısı, armut gibi meyvelerle uyumludur. Nişastalı besinlerle bira, proteinlerle şarap tercih edilmelidir.

Proteinleri karbonhidratlarla beraber tüketmeyin

Bitkisel proteinlerin diğer besinlerle birlikte tüketilmeleri sorun oluşmazken, hayvansal proteinlerin sindirilmesi asidik ortam gerektirir. Alkalik özellik gösteren nişasta içeren karbonhidratlarla (ekmek, pilav, patates, makarna gibi) birlikte yenmemesi gerekir.

Proteinlerin ardından tatlı ve meyve yemeğin

Protein içeren yemeklerin hemen arkasından tatlı ve meyve yenmesi şikayetlere neden olacağından yemeklerden en azından 2-3 saat sonra yenmeleri daha doğrudur. Meyve daima aç karnına yenmelidir. Bunun sebebi meyvenin çok büyük bir kısmının midede sindirilmemesidir.

Proteinlerle birlikte asitli içecekler alınmamalı

Sindirilmemiş proteinler bakteriler üremesi için uygun ortamın oluşmasına yol açarlar. Bunun içindir ki portakal suyu gibi asit içeren içeceklerle et ve yumurtanın, bifteğin yanında servis edilen salatanın çok fazla sirkeli olmaması gerekir. İki farklı protein içeren yiyecekleri birlikte yemekten kaçının. Örneğin kıymalı, sucuklu yumurta, peynirli burger yenildiğindesindirim zorlaşır.

Sabah