Pırasa tam bir şifa deposu!

Şifali Bitkiler
 Pırasanın besin değerleri arasında A, E, C, K ve B grubu vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, kükürt ve potasyum mineralleri bulunur. Farklı türleri bulunan pırasa lif aç...
EMOJİLE

 Pırasanın besin değerleri arasında A, E, C, K ve B grubu vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, kükürt ve potasyum mineralleri bulunur. Farklı türleri bulunan pırasa lif açısından zengindir, içeriğinde az da olsa protein bulunur. Ülkemizde pırasanın farklı birçok türü yetiştirilir.

Çok besleyici olan pırasanın faydaları arasında birçok organımızı etkileyen maddeler bulunur. Pırasanın faydaları arasında en önemlisi sindirim sistemini çalıştırmasıdır.

Hazım problemi yaşayan kişilerin pırasa tüketmesi bağırsakların çalışmasını ve kabızlığın giderilmesini sağlar. Sindirim sistemini çalıştıran pırasa böbrekleri de çalıştırır ve böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca idrar söktürücü etkisinin olması pırasanın faydaları arasındadır.

Lifli bir sebze olması ve vücuttaki ödemi attırması açısında kişinin kilo vermesine yardımcı olur. Kilo verdirici olmasının yanında besleyici olması da diyet dönemlerinde kişinin vitaminsiz kalmasını engeller.

Pırasa, mide rahatsızlıklarına karşı etkili olan sebzeler arasında da sayılabilir. A vitamini bakımından zengin olmasından dolayı göz hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendirmesi de pırasanın faydaları arasındadır.

Göz hastalıklarına karşı etkili olmasının dışında A vitamini, vücuttaki enfeksiyonu azaltır ve hastalıklara karşı direnci artırır. Pırasanın faydaları arasında romatizma ve eklem ağrılarını azaltması da bulunur. Damar sertliğine karşı etkili olan pırasa kalp hastalıklarına karşı da bağışıklığı artırır. Cilt üzerindeki etkisi ise akne probleminin azalmasını sağlamasıdır. Pırasanın suyu ile temizlenen cilt, sivilceleri azaltır ve cildi canlandırır.

Pırasa, daha çok zeytinyağlı yapımında kullanılır. Bunun dışında etli yemeklerde, çorba ve böreklerde de tercih edilir. Bazı ülkelerde çiğ olarak tüketilen pırasa, kızartma yapımında da kullanılır.

Haşlanarak hazırlanan pırasa yemeklerinde, kalan haşlama suyu dökülmemelidir. Tüm haşlanmış sebze sularında olduğu gibi pırasanın kalan suyunun içinde vitamin ve mineraller bulunur. Tüm sebze sularıyla yapılabileceği gibi pırasa suyu ile de çorba yapılmalıdır.

Yemek amaçlı kullanmanın dışında pırasa, cilt bakımında da kullanılır. Pırasanın faydaları arasında sıkılan suyu ile cildin temizlenmesi sonucu akne probleminin ve lekelerin azalması da bulunur. Böylece cildin pürüzsüz ve canlı bir görünüme kavuşmasına neden olur.