İftar ve Sahurda Bunlara Dikkat!

Şifali Bitkiler
Kan şekeri üzerindeki etkisiyle acıkmayı önleyen fındık, kabuklu yemiş ve tahıllı ürünlere yer verilmeli.Ramazan ayında karşılaşılan kabızlık sorunları ağırlıklı olarak beslenme düzeninin değişmesi, b...
EMOJİLE

Kan şekeri üzerindeki etkisiyle acıkmayı önleyen fındık, kabuklu yemiş ve tahıllı ürünlere yer verilmeli.Ramazan ayında karşılaşılan kabızlık sorunları ağırlıklı olarak beslenme düzeninin değişmesi, bağırsak tembelliği, metabolik hızın yavaşlaması, yetersiz sıvı alımı olarak sınıflandırılabilir. Dolayısıyla oruç tutan kişilerde bu fiziksel değişimlerin yaşanmasına bağlı olarak bağırsak tembelliği sıkça sorun olabilmektedir. Kabızlık genellikle az posalı ve yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi sonucu oluşur.

Ayrıca yemek sürelerinin kısa tutulması, hızlı ve çok miktarda yemek yiyerek mideye yüklenmek gaz ve hazımsızlığın nedenleridir. Ramazan boyunca kabızlığın önlenmesi için iftar ve sahurda;

– Pide, simit, galeta, kek, böreklerin

– Acı, ekşi, baharatlı yiyeceklerin

– Salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi şarküteri ürünlerinin

– Patlıcan, domates gibi asit oranı yüksek gıdaların

– Patates ve nişastalı ürünlerin

– Beyaz pirinç, muz ve çikolatalı ürünlerle

– Kızartmaların sık sık tüketilmesinden kaçınmak gerekir. Yağ + rafine karbonhidrat kombinasyonu vücudunuzda yağ toplanmasını emreden bir formüldür. Vücut, kan şekerinin yükseldiği durumlarda doğal bir tepki yaratır. Bilindiği gibi rafine gıdalar kan şekerinde ani çıkışlar yaratır, şekeri kandan atmak için insülin dalgalanmaları oluşur. İnsülinse vücutta yağ biriktirir. Yani insülin seviyesindeki artış vücuda alınan kalorilerin hızla yağa dönüşmesine yol açar. Rafine yağların ve rafine karbonhidratların tüketimi ile şikayetlerinizin nedeni ortaya çıkar.

EKSİK BESLENMENİN ZARARLARI

Vücuttaki insülin dengesini koruyan krom kan şekeri üzerindeki etkisiyle acıkmayı önler. Krom en çok fındık, kabuklu yemişler ve tahıllı ürünlerde bulunur. Vücudun temel yapı taşı olan proteinler bağışıklık sisteminin en önemli besinidir. Onun eksikliği kalp-damar sistemi sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Eksik beslenme sonucu insanların hormonal dengeleri bozulur ve bu durum özellikle hanımlarda adet düzensizliği ya da adet görememek gibi önemli sorunlara neden olur.

Kalbi korumak için bol bol su için

Günde 2 litre su tüketin. Yetişkin bir insan günde yaklaşık 10 bardak su kaybeder. Bu nedenle kaybedilen bu suyun yerine yenisinin konulması gerekir. Azalan su oranıyla kalp normalden daha fazla çalışmaya başlar. Kalbe daha çok yüklenilir. İftardan sonra tüm gün susuz kalan vücudun ihtiyacını karşılayın ve suyu diğer sıvılarla karıştırmayın. Tükettiğiniz 2 litre sıvı su olmalıdır. Havaların sıcak olması vücudun suya olan ihtiyacını daha da artırır. Azalan su oranıyla kalp normalden daha fazla çalışmaya başlar. Daha fazla yorulur, solunum şikayetleri ve ritim bozuklukları yaşayabileceğinizi unutmayın.

E vitamini eksikliği yorar

Kansızlık, kronik yorgunluk, sabahları uyanma zorluğu gibi semptomlar E vitamini eksikliğinin belirtisi olabilir. Yağda eriyen bir vitamin olup ve en önemli kaynağı da bitkisel yağlardır. Doğal ortamlarda ayrıca havuç, buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ay çiçek yağı, mısırözü yağı, pamuk yağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur.

Dr. İsmail AĞAR