Diyette 10 Büyük Yalan

Şifali Bitkiler
Kilo vermek çok mu zor? En azından sağlıklı yöntemlerle kilo vermenin zor zanaat olduğu rahatlıkla söylenebilir. Fazlalıklarımızdan kurtulurken kanıksanan birçok yanlış ve tabu da bize köstek olur. İş...
EMOJİLE

Kilo vermek çok mu zor? En azından sağlıklı yöntemlerle kilo vermenin zor zanaat olduğu rahatlıkla söylenebilir. Fazlalıklarımızdan kurtulurken kanıksanan birçok yanlış ve tabu da bize köstek olur. İşte bunlardan bazıları …

Aç karnına su için

Sabah aç karnına mümkünse limon sıkılmış suyun fazla kiloları yakmada etkili olduğu sık sık söylenir. Ancak ne limon, ne maydonoz ne de ceviz suyunun kilo verdirici bir etkisi yoktur. Buna karşılık bol bol içilen suyun açlık hissini bastırdığı ve iştahı kapattığı doğrudur. Ancak litrelerce su içtim diye fazla kilolarınızın kendiliğinden yanmasını beklemeyin.

Mucize ıspanakta

Posa, folik asit ve potasyum açısından zengin olabilir, ancak tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi ıspanak da demir açısından yeterince zengin değildir. Dolayısıyla diyet sırasında bol bol ıspanak tüketilmesi gerektiği görüşü doğru değlidir. Bir diyet gıdası olarak ıspanak yağsız ve az haşlanmış olduğu sürece uygundur.

Akşamları yeme

Akşam yemeklerini hayatınızdan çıkarmak fazla kilolarla mücadenelinzde ne kadar faydalı olur? Bu tamamen kişiye bağlıdır. Önemli olan gün içinde harcadığınız kalori ile aldığınız gıdalarla bedeninize yüklediğiniz enerjinin dengesidir. Gün içinde yaktığından fazla yiyen bir kişinin akşam yemeklerinden vazgeçmesi bir anlam ifade etmez.

Daha sık ve az ye

Mini mini porsiyonlarla günde beş öğün mü yoksa geleneksel üç ana öğün mü? Bu da uzmanların üzerinde pek anlaşamadığı bir nokta. Kesin olan sık yemenin kan şekerini düşürdüğü, bunun sonucunda da iştahımızın daha kolay kontrol altına alındığı… Ancak diğer taraftan yükselen insülin seviyesi yağ yakımını zorlaştırır. O yüzden önemli olan öğün sayısı değil alınan toplam kalori miktarıdır.

Sporcu dediğin yer!

Düzenli olarak spor yapan ve hareket halindeki kişiler, dilediklerini yiyebilir. Maalesef, bu pek doğru değil. Çünkü spor, tahmin edilenden çok daha az yağ yakmamızı zağlar. Bir yetişkin, yarım saatlik bir koşuda yaktığı enerjiyi bir litre birayla yeniden vücuduna yükler.

Hamama giren zayıflar!

Hamama giren zayıflamaz, terler. Ter dediğimiz de aslında sadece sıvı kaybıdır. Hamam çıkışında içtiğimiz bir şişe suyla kaybettiğimiz ağırlığımıza yeniden kavuşuruz…

Kahvaltıya hayır

Atlanan sabah kahvaltıları son derece sağlıksız ve fazla kilolarla mücadelede alacağınız büyük bir darbedir. Metabolizmanız düşer, öğle yemeğinde de normalden çok daha fazla yersiniz.

Diyetse koy sepete!

Diyet ve light etiketli ürünlerden mucize beklemeyin. Bunların daha az yağ ihtiva ettiği doğrudur. Ama aynı zamanda şeker seviyeleri de yüksektir. Daha az yağlı ürün, daha tatsız tuzsudur, ayrıca daha çok yedirir.

Karıştırma!

Diyet sırasında karbonhidratlarla proteinler asla karıştırılmamalıdır. Başta süt, yoğurt, ekmek, patates gibi birçok besinin bileşiminde hem karbonhidrat hem de protein barındırıdğını düşündüğümüzde, protein karbonhidrat ayrılığının uzun vadede uygulanması olanaksızdır.

İşin kısa yolu

En basit yönteme başvurup haplarla zayıflamayı tercih edenler, sağlıksız ve pahalı bir yolu deniyorlar. Unutmayın: Bu hapların tetiklediği aşırı sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine yol açabilir. Fazla kilolarımızla mücadelede sihirli reçete olmadığını unutmayalım. İşin özü, dengeli-sağlıklıl beslenme, düzenli spor ve bol su tüketimi formülün uzun vadeli uygulanmasındadır.