Et yedikten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın

Kişisel Bakım
Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, Kurban Bayramı’nda diş sağlığına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Et yedikten sonr...
EMOJİLE

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, Kurban Bayramı’nda diş sağlığına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Et yedikten sonra dişler fırçalanmazsa yağları dişler üzerinde donarak kalır, film tabakası oluşturur ve çürümeye neden olur” dedi.

Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı gibi et ve tatlının bol tüketildiği özel dönemlerde dişlerin bakımının ayrı bir önem kazandığını söyledi. Bayramlarda beslenme alışkanlıklarının değiştiğini, Kurban Bayramı’nda özellikle et tüketiminin zirveye çıktığını ifade eden Toygar, şöyle konuştu:

“Kurban eti yağlı olduğu için bu diş sağlığının yanı sıra protein yoğunluğundan dolayı metabolizmamızı da etkiler. Ağız ve diş sağlığını korumak için et yedikten sonra mutlaka dişler fırçalanmalı. Et yedikten sonra dişler fırçalanmazsa yağları dişler üzerinde donarak kalır, film tabakası oluşturur ve çürümeye neden olur. Bir süre sonra da fırçalanmadığı için bu film tabakası üzerinde bakteriler ürer. Bakteriler, mikroorganizmalar diş taşları oluşumunu meydana getirdiği gibi diş etlerinin çekilmesine ve dişlerin çürümesine neden olur. Bir yandan bayramı kutlarken diğer yandan da dişlerimizin çürümesinin önüne geçmek, sağlıklı kalmasını istiyorsak her yemekten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Bayramlarda buna daha da hassasiyet göstermeliyiz. Sabah kalvaltısından sonra, öğle ve akşam bildiğimiz gibi değil diş hekiminin önerdiği şekilde fırçalanıp ağız çalkalanmalı.”

– “Mangalda pişen et de dişlere zararlı”

Sindirimin ağızda başladığını, bu nedenle özellikle etlerin parçalanmasının büyük önem taşıdığını anlatan Toygar, “Yumuşak gıdalara oranla etin cinsine göre 2-3 kat daha fazla çiğneme zorunda kalıyoruz. Et ne kadar iyi çiğnenip parçalanırsa, ağzımızda ne kadar küçük parçalar haline getirilirse sindirimi de o kadar kolay olur. Fazla çiğnemeyle eti ne kadar küçük parçalar haline getirirsek o kadar kolay tükürükle karışıp yutulabilir hale gelecek, mide enzimleriyle karışıp sindirime hazır hale gelecektir. Böylelikle de mide ve bağırsakların fazla yorulması engellenmiş olacaktır. Et ne kadar uzun çiğnenirse o kadar iyi” diye konuştu.

Prof. Dr. Toygar, özellikle mangalda pişen ve fazla pişirilmiş etlere de dikkati çekerek, “Mangalda pişen, yanmış etler de dişlere zararlı. Bunlar daha kolay dişlere yapışıyor. Kişiler bunu çok farketmiyor ve üstünde durmuyor. Etin yağlı olduğu kadar yanmış kısımları da dişler için hem çürükler hem diş taşları hem de diş etinin çekilmesinde oldukça tehlikeli” dedi.

AA