Vejetaryen Beslenme Kilo Verdirir mi?

İlaç
Mayo Clinic’te yer alan habere göre, vejetaryen beslenme kilo verdiren bir diyet değil, sağlıklı bir yaşam tarzı seçeneğidir. Kültürel, dini ya da etik nedenlerden dolayı bu tarz bir beslenmeyi ...
EMOJİLE

Mayo Clinic’te yer alan habere göre, vejetaryen beslenme kilo verdiren bir diyet değil, sağlıklı bir yaşam tarzı seçeneğidir. Kültürel, dini ya da etik nedenlerden dolayı bu tarz bir beslenmeyi seçebilirsiniz. Veya et, tavuk, deniz ürünleri ya da diğer et ürünlerini azaltarak vejetaryen beslenmeyle daha sağlıklı olabilirsiniz. Ancak bu şekilde kilo veremezsiniz, hatta yediklerinize dikkat etmezseniz kilo bile alabilirsiniz.

Vejetaryen beslenme hiçbir hayvan ürünü yememekten yumurta veya süt ürünleri, yumurta gibi bazı hayvansal ürünleri tüketmeye kadar değişen türlere sahiptir. Araştırmalar, vejetaryen beslenmeyi tercih eden çocukların ya da yetişkinlerin genellikle vejetaryen olmayanlardan daha zayıf olduklarını gösteriyor. Bu durum vejetaryen beslenmenin daha az doymuş yağ içermesinden ve daha fazla meyve, sebze, tam tahıllar ile bitkisel proteinlere yönelik olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu tarz gıdalar daha fazla doyurucudur ve daha az kalori yoğunluğuna sahiptir.

Fakat vejetaryen beslenme otomatik olarak düşük kalorili değildir. Yemeklerinizi çok büyük porsiyonlar şeklinde yerseniz ya da şekerli içecekler, atıştırmalıklar ve tatlılar gibi çok fazla yüksek kalorili gıdaları tercih ederseniz kilo alabilirsiniz. Hatta vejetaryen olarak belirtilen bazı yiyeceklerde de bol miktarda yağ ve kalori bulunuyor. Bu nedenle vejetaryen olsanız bile aşırı kilolu olma ihtimaliniz var.

Sağlıklı bir kiloya sahip olmanın ve bunu korumanın temelleri herkes için aynıdır. Sağlıklı beslenmeniz ve tükettiğiniz kaloriler ile yaktığınız kalorilerin dengeli olması gerekiyor.

Sağlıklı bir vejetaryen beslenme için işte bazı öneriler:

– Çeşitli meyve, sebze, tam tahıllar, zenginleştirilmiş tahıllar, kuru baklagiller, çekirdekler, kabuklu kuru yemişler ve bunların yağlarından tüketin.

– Az yağlı süt ürünleri, fasulye ve diğer kuru baklagiller gibi az yağlı protein kaynaklarını tercih edin.

– Tatlandırılmış yiyecek ve içecekleri sınırlandırın.

– Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın. Kızartma yerine buharda, ızgarada pişirin ya da haşlayın.

– Kalori tüketiminize dikkat edin. Kabuklu kuruyemişlerin yağı gibi sağlıklı yağlar bile kalori içeriyor. Bunlardan azar azar tüketin ya da az yağlı mayonezi, salata sosunu deneyin.

– Düzenli olarak fiziksel egzersiz yapın.

Zaman