Şeker Hastalarının İlaçları Kanser Mi Yapıyor?

İlaç
 Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Cankat Tulunay, şeker hastaları tarafından Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan ‘Actos’ isimli ilacın mesane kanserine yol açtığı g...
EMOJİLE

 Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Cankat Tulunay, şeker hastaları tarafından Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan ‘Actos’ isimli ilacın mesane kanserine yol açtığı gerekçesiyle Fransa’da satışının durdurulduğunu söyledi. Actos’un içerdiği ‘pioglitazon’ etken maddesinin kanser riski taşıması nedeniyle ilacın bu ülke genelinde satışının durdurulduğunu dile getren Tulunay, Fransa’nın ardından Almanya’nın benzer bir karar alarak Actos ve muadili ilaçları ülkedeki satışını durdurduğunu dile getirdi. Klinik Farmokoloji Derneği Başkanı Tulunay, Actos ve ‘pioglitazon’ etken maddesi içeren çok sayıda diyabet ilacının Türkiye’deki eczanelerde de satıldığını belirterek, ‘Actos’ta yan etki şüphesi var. Neden risk alalım? Başka diyabet ilaçları var. Avrupa İlaç Ajansı EMA ilacı inceleme altına aldı. Karar çıkana kadar biz de kullanmayalım” dedi.

Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise “Actos, 2010’da Türkiye’de 2 milyon 600 bin kutu satılmış. Ülkemizde 6 milyona yakın diyabet hastası var. Ciddi sayıda hasta bu ilacı kullanmış” diye konuştu. İlacın üreticisi Takeda İlaçları ise açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “Fransız Sağlık Otoritesi tarafından, pioglitazon içeren ürünleri, Actos ve Competact’ın (pioglitazon hidroklorür ve metformin) kullanımının Fransa’da askıya alınmasını kararlaştırdığına dair bilgilendirildiğini duyurmuştur. Fransa’daki doktorlar artık yeni hastalarına, pioglitazon içeren ürünleri reçete edemeyeceklerdir. AFSSAPS, halen pioglitazonla tedavi edilmekte olan hastaların bu tedaviyi bırakmamalarını ve diyabet tedavilerinin ayarlanması için doktorlarına danışmalarını önermektedir.

Söz konusu iki ürünün kullanımının askıya alınma kararı, Fransız sağlık otoritesi tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilen veri tabanı çalışmasında mesane kanseri riskinin istatistiksel olarak anlamlı hafifçe artmış bulunmasına dayanmaktadır.