Yaza Girerken Dikkat!

Hastalıklar
Kış mevsimin sona ermesiyle yaz tatili ve broznlaşma planları yavaş yavaş zihinleri meşgul etmeye başladı. Güneşli günlerin özlemini çekenler bronzlaşmak için çeşitli yöntemlere başvurmaya başlayacakl...
EMOJİLE

Kış mevsimin sona ermesiyle yaz tatili ve broznlaşma planları yavaş yavaş zihinleri meşgul etmeye başladı. Güneşli günlerin özlemini çekenler bronzlaşmak için çeşitli yöntemlere başvurmaya başlayacaklar. Ancak korunmadan güneş ışınlarına maruz kalmak ya da bilinçsizce çeşitli bronzlaşma yönetmelerini uygulamak, hem cildinizin normalden önce yaşlanmasına, hem de kanser gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Acıbadem Maslak Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedef Şahin, deri yaşlanması ve bronzlaşma ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi.

Deri yaşlanması yüzde 80 güneşe, yüzde 10 yaşa ve yüzde 10 yerçekimi, stres, sigara içimi, hormonal, genetik gibi diğer nedenlere bağlı olarak gelişir. Deri yaşlanmasının en önemli nedeni olan güneş ışınlarının yol açtığı yaşlanma ‘fotoyaşlanma’ olarak adlandırılır. Fotoyaşlanma, kronik olarak güneşe maruz kalan el üstleri ve yüzde belirgindir. Son yıllarda sık sık tatile gitme ve solaryuma girme gibi değişen sosyal eğilimler nedeniyle hem fotoyaşlanma hem de güneşe bağlı deri kanserleri artış göstermektedir.

Güneş Derideki Bağışıklık Sitemini Baskılıyor!

Güneş ışınları derimizde güneş yanığı, güneş alerjisi, deri yaşlanması, kırışıklıklar, sarkmalar, damar genişlemeleri, kahverengi lekeler, tümör ve kanserlere yol açabilir. Güneş ışınları derideki bağışıklık sistemini de baskılamakta ve uçuk gibi enfeksiyonları da tetikleyebilmektedir.

Özellikle beyaz açık renk derili, mavi veya yeşil gözlü, sarı-kızıl saçlı, güneşte çok çabuk kızaran ve yanan, çiftçi, balıkçı gibi dışarıda çalışan ve dışarıda spor yapan kişiler deri kanserleri için risk grubunu oluştururlar. Dünyaya saat 11 ile 15 arasında ulaşan güneş ışınları deri kanseri oluşturucu özelliktedir. Güneşe bağlı deri kanserleri hem normal deride, hem de benler üzerinde oluşabilir ve en sık yüz ve el üstlerinde görülürler.