Yaşlılıkta Ağız ve Diş Sağlığı

Hastalıklar
www.Hastane.com.tr yazarı Diş Hekimi Özlem Öncü, ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkabilecek ağız ve diş problemleri hakkında yapılması gerekenleri okurları için kaleme aldı. Yaşlanma ile birlikte ağız i...
EMOJİLE

www.Hastane.com.tr yazarı Diş Hekimi Özlem Öncü, ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkabilecek ağız ve diş problemleri hakkında yapılması gerekenleri okurları için kaleme aldı.

Yaşlanma ile birlikte ağız içi ve çevre dokularında bir takım değişiklikler meydana geldiğini belirten www.Hastane.com.tr Diş Hekimi Özlem Öncü; "Ağız ve diş sağlığının bozulmaması için bakımının düzenli yapılmalıdır." Dedi.

İleri yaşlarda protez kullanan kişilerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini anlatan Öncü, yemeklerden sonra protezlerin fırçalanması gerektiğini, gece protezlerin mutlaka çıkarılması gerektiğini ifade etti.
Diş Hekimi Özlem Öncü ileri yaşlarda ağız ve diş sağlığının nasıl olması gerektiğini en ince detayları ile belirtti.

İşte ileriki yaşlarda (YAŞLILIKTA) ağız ve diş sağlığınız için yapmanız gerekenler:

• Yaşlılıkta dişeti mekanik kuvvetlere karşı dirençli olmadığı için, bu hastalara yumuşak kıllardan oluşan diş fırçaları tavsiye edilir.

• Florürlü diş macunları ve ağız gargaralar önerilir.

• Dişlere yapılan florür uygulamaları ile kök çürüklerinin oluşumu veya başlangıç halindeki çürüklerin ilerlemesi önlenebilmektedir.

• Dişeti dokusunun kaybı sonucu oluşan dişler arası boşluklar, besin birikimine neden olacağı için, bu alanların temizliği ara yüz fırçası ve diş ipliği ile yapılmalıdır.

• Ağız bakımını gerçekleştiremeyen yatağa bağımlı hastalarda bu işlem, hasta yakınları ve yardımcı sağlık personeli tarafından yapılır.

• İleri Yaşlarda diş kaybı fazla olduğu için, kalan dişler sabit veya hareketli protezlerin tutuculuğunda önemli rol oynarlar. Bu yüzden, çürük dişlerin tedavisi gereklidir.

• Ağız sağlığının bozulması, yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Düzenli dişhekimi kontrolleri yaşam kalitenizi olumlu yönde etkileyecektir.

• Sürekli alınan bazı ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilirler. Tükürük dişleri çürüğe karşı koruyan doğal bir salgıdır. Bu nedenle tükürük salgısında azalma varsa dişhekiminize danışın.

• Protezler yemeklerden sonra protez fırçası ile temizlenmelidir.

• Protezler gece mutlaka çıkarılmalıdır. Dişetlerinizin de dinlenmeye ve havalanmaya ihtiyacı vardır. Çıkarılan protezler temizlenmeli ve soğuk su içinde tutulmalıdır. Ayrıca, protez temizleme tabletleri de protezlerin mikroplardan arınmasına yardımcı olur.

• Yaşlanma ile ilgili olarak ağız içi ve çevre dokularda fonksiyon açısından bir takım değişiklikler meydana gelebilir. Bunların ağız sağlığımızın bozulmasına neden olmaması için kişisel bakımınızın ve düzenli dişhekimi kontrollerinin çok önemli olduğunu unutmayın 
 
 
Haberler.com