Tiryakileri Üzecek Teklif!

Hastalıklar
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, nargilenin, gençliği tehdit eden salgın hastalık haline geldiğini ve araştırmaların, iki öğrenciden birinin ayda birkaç kere nargile içti...
EMOJİLE

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, nargilenin, gençliği tehdit eden salgın hastalık haline geldiğini ve araştırmaların, iki öğrenciden birinin ayda birkaç kere nargile içtiğini gösterdiğini belirterek, ”En az sigara kadar zararlı olan nargile, denetlenmesi ve kapalı alanda yasaklanması gereken bir üründür. Türkiye’nin bu konuda çalışması gerekir” dedi.

Dağlı, Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de son 4 yıl içinde sigara mücadelesinde önemli adımlar atıldığını, kapalı alan yasakları, vergilerin yükseltilmesi, sigara paketlerinde resimli uyarıların görülmesi ve sigara karşıtı yürütülen medya kampanyasının sigara tüketimini yüzde 15 ve sigaraya bağlı acil hastalık başvurularını yüzde 20 oranında azalttığını söyledi.

Türkiye’de sigarayla mücadele için hazırlanan paketin başarıyla uygulandığını ve sonuçlarının alındığını vurgulayan Dağlı, ”Şu anda en önemli sıkıntımız; bu hamle ve atılımı aynı başarıyla koruyabilmektir” dedi.

Prof. Dr. Dağlı, havaların soğumasıyla birlikte kapalı alan yasaklarının ihlaliyle ilgili şikayetlerin arttığını belirterek, şöyle konuştu:

”Kapalı alanda sigara içilmesine izin veren işletmeler çıkıyor. Bu işletmelere sesleniyorum; sigara içilmesine izin vermek kurnazlık, ekonominizi artıran ve iyileştiren bir durum değildir, çalışanları ve hatta sizi kanser yapan bir durumdur. Sigara içilmesine izin vermeyen başarılı işletmeler de aynı şekilde gelir temin etmektedir ve hatta sigara içmeyen insanların severek gittiği yerler olmuştur. Türkiye’de, kapalı alanlarda sigara içilmemesi bir norm olmuştur. Vatandaşların, buna uymayan işletmeleri ihbar etmesini istiyoruz.”

”Sadece sigara değil, tütün ürünlerini boykot günü olmalı”
 
Bugünün sadece ”Sigarayı Boykot Günü” değil, bütün tütün ürünlerinin kullanılmasını boykot günü olması gerektiğini ifade eden Dağlı, şöyle devam etti:

”Türkiye’de nargile, gençliği tehdit eden salgın hastalık haline geldi. İstanbul’daki üniversitelerde yaptığımız araştırmalar, 2 öğrenciden birinin ayda birkaç kere nargile içtiğini gösteriyor. Üniversite öğrencileri arasında nargile içenlerin yüzde 20’si bunun tütün ürünü olmadığını zannediyor. Nargile, meyve esansı karıştırılmış tütün özüdür. Meyve esansı karıştırıldığı zaman tütünün içindeki bağımlılık yapıcı maddeler vücuda çok daha yoğun nüfuz eder ve bağımlılık oranı daha da yüksek olur. Bir nargile seansı, birkaç paket sigara içme ile eşdeğer. Nargile içildikten sonra kandaki karbonmonoksit normal sigara içiminden çok daha fazla yükseliyor. Hatta Türkiye’de nargile sonrası karbonmonoksit zehirlenmesiyle hastanelere başvuran birkaç vaka var. Gençler bunun masum ve zararsız olduğunu zannediyor. En az sigara kadar zararlı olan nargile, denetlenmesi ve kapalı alanda yasaklanması gereken üründür. Türkiye’nin bu konuda çalışması gerekir.”
 
Dağlı, nargilenin sigarada olduğu gibi kanser ve kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) neden olduğunu belirterek, ”Nargile, bulaşıcı hastalıkların dağılımını da sağlıyor. Aynı şişenin içine nefes alıp veren insanlarda solunum yolu enfeksiyonu ve veremin bulaştığı tespit edilmiş vaziyette” dedi.
 
”Reklam için canlı görevliler tutulmuş vaziyette”
 
SSUK Başkanı Prof. Dr. Dağlı, Türkiye’de sigara reklamlarının 1996 kaldırıldığını ancak gizli reklamların devam ettiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

”Özellikle teşhir noktalarındaki reklamlar devam ediyor. Anadolu’nun 8 ilinde yapılan çalışma gösteriyor ki, işletmelerin yüzde 48’i sigaraları dışarıdan görülebilir şekilde satıyor. Bu da 2011 yılında çıkan yönetmeliğine tamamen aykırı. Üniversite öğrencileri arasında yapılan çalışmada, öğrencilerin yüzde 38’i ‘Bir görevli bana doğru geldi ve bir sigara markasının reklamını yaptı’ dedi. Sigara reklamı için canlı reklam görevlileri tutulmuş vaziyette. Yani öğrencilerin yüzde 38’i, teşhir noktalarında yapılan reklamlar dışında restoranlarda, bakkallarda tanıtım yapıldığını ifade etmiş. Bunların önüne geçilmesi gerekir.”
 
Dağlı, sigara ile mücadelede çok başarılar kazanıldığını ama başarı devam etmezse aşağı doğru düşüleceğini belirterek, ”Çünkü bir yokuşta ilerliyoruz. Yokuşta yukarı doğru çok yol aldık ama durursak aşağı kayarız. Sigara ve tütün kontrolü mücadelesinde Türkiye yeni bir atağa girmeye hazırlanmalı” diye konuştu.

Ahaber